Fortsätt till huvudinnehåll

Två hjältar i kakiEn utredande militärpolis. Två meter lång, 115 kg muskler och senor, nävar som dasslock och vapenexpert. En man som inte bryr sig om materialistiska ägodelar och som kan dra de rätta slutsatserna utifrån ett minimum av information. En trulig snubbe som har en vidunderlig förmåga att hitta fagra men stridbara damer i kampen mot Buset.

Nu tror ni att jag läser en ny bok om Lee Childs hjälte Jack Reacher men det är bestsellerförfattaren David Baldacci som skriver om John Puller i De Bortglömda. Puller är inte lika brutal som Jack Reacher men minst lika modig och smart med stridserfarenhet från Afghanistan och Irak. Marknaden är uppenbarligen tillräckligt stor för två hjältar i kakiuniform.

Referenserna till USA:s armé är många och ibland lite tröttande. Inga grabbar är så förträffliga som dessa blandningar av kriminalpoliser och elitsoldater. John Puller är dessutom son till en legendarisk trestjärnig general.


I De Bortglömda behandlas den moderna formen av slavhandel (ni har väl läst om slavhandeln i Libyen). Stora RIB-båtar för in slavar från Mellan- och Sydamerika till Floridas kust och där nedlagda oljeplattformar utgör mellanlagringsstationer. Hederliga medborgare gör sina iakttagelser och rapporterar till polisen men deras nyfikenhet straffas med döden. Ett av dessa mordoffer är John Pullers faster och det är så John Puller börjar granska Paradise, en småstad som mest befolkas av åldringar. Puller upptäcker att många i stan är involverade i den avskyvärda hanteringen och försöker sno åt sig en bit av kakan. Ingen är vad den synes vara. Motståndarna är välorganiserade, väl beväpnade och samvetslösa. När John Puller fått fatt i dem är de sanslösa.

Överdrivet, osakligt och orimligt? Javisst, men Baldacci har förmågan att forma en intrig som gör det omöjligt att sluta vända blad. Ända fram till att Pullers tappra lilla styrka konfronterar smugglargänget i tropisk storm och det blåklädda kavalleriet samlar ihop resterna i sina RIB-båtar. Skott smäller och blod flyter till lands och sjöss.

En sak till. David Baldacci har skrivit 24 spänningsromaner på 21 år. Men han sitter inte ensam och svettas över manuset. På slutsidan tackar han över 50 personer som varit inblandade i produktionen eller marknadsföringen av boken på båda sidor av Atlanten. Produktionen av spänningsromaner är en industri.

Fyra av Baldaccis böcker har blivit filmer: Absolut makt, Wish you well, The Christmas Train och The Finisher.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika