Fortsätt till huvudinnehåll

Wanås och Mjölby





Har du någon gång besökt Wanås slott utanför Kristianstad som på 30 år förvandlats till ett internationellt konstcenter? Ägarna till Wanås CG och Marika Wachtmeister har skrivit en bok med titeln Konst, kor och kärlek på Wanås slott. Grundaren Marika Wachtmeister har ett förflutet i Mjölby.

Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer, bland andra Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén.

Skulpturparken har årligen ca 75 000 besök och 9 000 barn och unga deltar i pedagogiska aktiviteter som visningar och workshoppar. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar som skapades 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den fram till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras främst genom egenintäkter samt av statligt, regionalt och kommunalt stöd samt privata fonder och sponsring.

Vad inte många känner till är att Marika Wachtmeister har ett förflutet i Mjölby i början av 80-talet som biträdande jurist på Bo Berglunds advokatbyrå på Kungsvägen. Dessförinnan hade hon suttit ting vid Motala tingsrätt. Under Mjölbytiden blev hon också ledamot av Advokatsamfundet. Makarna var bosatta i Linköping och CG Wachtmeister var anställd vid Domänverket. Hennes arbetsuppgifter var de traditionella på en småstadsbyrå: brottmål, äktenskapsskillnad, skadestånd, arvstvister och bouppteckningar.

Det var då klart att paret skulle överta Wanås egendom som varit i släktens ägo sedan 1800-talet. Wanås är en egendom (f d fideikomiss) på 5 500 hektar (mest skog) och driver ekologisk djuruppfödning.

Marika Wachtmeister berättar i boken att förvandlingen av Wanås till ett internationellt konstcentrum inte skedde utan konflikter med den äldre generationen. Svärfar Carl Gustaf Wachtmeister var inte glad när han fick läsa om kommande utställningar i Kristianstadsbladet innan han personligen blev informerad.

Marika Wachtmeister har skrivit flera böcker om konst och samhälle och medverkat i olika tidskrifter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och