Fortsätt till huvudinnehåll

Wanås och Mjölby

Har du någon gång besökt Wanås slott utanför Kristianstad som på 30 år förvandlats till ett internationellt konstcenter? Ägarna till Wanås CG och Marika Wachtmeister har skrivit en bok med titeln Konst, kor och kärlek på Wanås slott. Grundaren Marika Wachtmeister har ett förflutet i Mjölby.

Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer, bland andra Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén.

Skulpturparken har årligen ca 75 000 besök och 9 000 barn och unga deltar i pedagogiska aktiviteter som visningar och workshoppar. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar som skapades 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den fram till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras främst genom egenintäkter samt av statligt, regionalt och kommunalt stöd samt privata fonder och sponsring.

Vad inte många känner till är att Marika Wachtmeister har ett förflutet i Mjölby i början av 80-talet som biträdande jurist på Bo Berglunds advokatbyrå på Kungsvägen. Dessförinnan hade hon suttit ting vid Motala tingsrätt. Under Mjölbytiden blev hon också ledamot av Advokatsamfundet. Makarna var bosatta i Linköping och CG Wachtmeister var anställd vid Domänverket. Hennes arbetsuppgifter var de traditionella på en småstadsbyrå: brottmål, äktenskapsskillnad, skadestånd, arvstvister och bouppteckningar.

Det var då klart att paret skulle överta Wanås egendom som varit i släktens ägo sedan 1800-talet. Wanås är en egendom (f d fideikomiss) på 5 500 hektar (mest skog) och driver ekologisk djuruppfödning.

Marika Wachtmeister berättar i boken att förvandlingen av Wanås till ett internationellt konstcentrum inte skedde utan konflikter med den äldre generationen. Svärfar Carl Gustaf Wachtmeister var inte glad när han fick läsa om kommande utställningar i Kristianstadsbladet innan han personligen blev informerad.

Marika Wachtmeister har skrivit flera böcker om konst och samhälle och medverkat i olika tidskrifter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står