Fortsätt till huvudinnehåll

Wanås och Mjölby

Har du någon gång besökt Wanås slott utanför Kristianstad som på 30 år förvandlats till ett internationellt konstcenter? Ägarna till Wanås CG och Marika Wachtmeister har skrivit en bok med titeln Konst, kor och kärlek på Wanås slott. Grundaren Marika Wachtmeister har ett förflutet i Mjölby.

Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer, bland andra Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén.

Skulpturparken har årligen ca 75 000 besök och 9 000 barn och unga deltar i pedagogiska aktiviteter som visningar och workshoppar. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar som skapades 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den fram till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras främst genom egenintäkter samt av statligt, regionalt och kommunalt stöd samt privata fonder och sponsring.

Vad inte många känner till är att Marika Wachtmeister har ett förflutet i Mjölby i början av 80-talet som biträdande jurist på Bo Berglunds advokatbyrå på Kungsvägen. Dessförinnan hade hon suttit ting vid Motala tingsrätt. Under Mjölbytiden blev hon också ledamot av Advokatsamfundet. Makarna var bosatta i Linköping och CG Wachtmeister var anställd vid Domänverket. Hennes arbetsuppgifter var de traditionella på en småstadsbyrå: brottmål, äktenskapsskillnad, skadestånd, arvstvister och bouppteckningar.

Det var då klart att paret skulle överta Wanås egendom som varit i släktens ägo sedan 1800-talet. Wanås är en egendom (f d fideikomiss) på 5 500 hektar (mest skog) och driver ekologisk djuruppfödning.

Marika Wachtmeister berättar i boken att förvandlingen av Wanås till ett internationellt konstcentrum inte skedde utan konflikter med den äldre generationen. Svärfar Carl Gustaf Wachtmeister var inte glad när han fick läsa om kommande utställningar i Kristianstadsbladet innan han personligen blev informerad.

Marika Wachtmeister har skrivit flera böcker om konst och samhälle och medverkat i olika tidskrifter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.