Fortsätt till huvudinnehåll

Ofrånkomligt med intressekollisioner




Stadsplanering och -utveckling är en sport för tålmodiga. Jag blir påmind om detta än en gång när jag gör ett besök på Sjunnings fält som är det senaste område som exploateras för bostäder i Mjölby tätort.

Det har snart gått tio år sedan Mjölby Pistolklubb och Skyttegillet larmade om att kommunen sagt upp deras arrendeavtal på grund av kommande tomtexploatering. Föreningarna riskerade att bli hemlösa. Jag minns att vi på Correns redaktion fick besök av grönklädda skyttar som klagade över kommunens beslut. Om jag minns rätt skrevs också resultatlösa överklaganden till Länsstyrelsen. Det är ofrånkomligt med intressekollisioner när en stad expanderar.

Överklaganden gällande främst förskolebygget i norra delen av fältet har försenat handläggningen men den juridiska delen är nu överstökad.

De här föreningarna har gjort samma erfarenheter som andra organisationer har gjort i åtskilliga svenska städer. När de anlades för många år sedan var de en bit ut på landet på lagom avstånd från bostäder. Men när städerna expanderar har bostadsbebyggelsen krupit allt närmare. Kraven på en bullerfri miljö har också ökat. Jämför med de ändlösa diskussionerna kring Mantorp Park.

Men pistolbanan finns kvar än i dag även om omgivningarna är förändrade. När man närmar sig en gråmulen novemberdag påminner det som en kuliss i en Stieg Trenterfilm. Men anläggningen är igång och så sent som i fredags hölls en fälttävlan i mörker.


De mest namnkunniga skyttarna i klubbens historia är Sally Remmert och Nils Gunnar Hurtig. Ett av de första reportagen jag skrev när jag kom till Mjölby 1982 var om Hurtig som vid mogen ålder vann ett SM eller om det var ett NM. En trevlig och tillmötesgående man som hade flera goda historier på lager. När jag läser på hemsidan ser jag att unge Erik Svensson är landslagsman i luftpistol.

Hemsidan ger inga upplysningar om klubbens framtida hemvist men enligt Corren ska man flytta till den gamla grusgropen i Hulje på andra sidan stan.

Den minnesgode kommer ihåg att Sjunnings fält var start- och målplats för de två första dagarna av O-ringen sommaren 2007. Om vi går ännu längre tillbaks fanns här Mjölby Golfklubbs första drivingrange, jag tror året var 1983. Flera villaägare på Vattugatan klagade över bollar i trädgårdarna. En hög jurist på Kammarrätten i Jönköping överklagade till Länsstyrelsen.

Med Sjunnings fält på gång finns det nu fyra områden där det byggs bostäder för fullt. Sörby, Svartå strand och Karlslund är de övriga. Jag kan under mina 35 år i stan inte påminna mig någon period när det byggts mer.
 
Plats för nya villor och radhus.

Klicka på bilderna för större bilder.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom