Fortsätt till huvudinnehåll

En kraftfull insats mot samhällsfarlig brottslighet

Det finns gott hopp om det svenska samhället. Tanken slår mig när jag läser i dagens Corren om polisens kraftfulla tillslag mot två tjuvfiskare i Motala ström. Polisen har tillräckliga resurser för att gripa in mot grov organiserad samhällsfarlig brottslighet. Efter en längre tids spaning såväl dag- som nattetid och insats av flera civilklädda spanare kunde två män gripas på tisdagen. Polisen vittjade 44 kräftburar och 270 kräftor återfick friheten. Hoppas att de välputsade svarta skorna inte blev blöta. Antalet övertidstimmar för tjänstgörande poliser redovisas inte.

Gripandet var odramatiskt och herrarna var obeväpnade. Inte ens en liten fiskekniv vid bältet. Polisen var dock väl beväpnade att döma av bilden. Huruvida busarna bar västar med emblem framgår inte.

Man skulle önska att polisen visade samma engagemang när Svensson drabbas av bostadsinbrott eller misshandel. Jag kan inte frigöra mig från misstanken att den massiva insatsen beror på att rika och mäktiga Tekniska Verken är målsägare.

Tjuvjakt och tjuvfiske brukar kallas för pojkstreck. Undrar just om den kommande Åsa Nisse-filmen innehåller något avsnitt om tjuvfiske?

Kommer nu dessa välbeväpnade och välorganiserade brottslingar att söka sig till andra farvatten? Är det dags för oss som bor kring Svartån att huka i vassen?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.