Fortsätt till huvudinnehåll

Röstfiske i lufthavetFöreningen Rättvis vind utnyttjar det faktum att det är valår och bjöd in de politiska partierna för att känna dem på pulsen. Det parti som intar en restriktiv hållning till vindkraft i skogsbygden kan räkna med medlemmarnas röster, har föreningens ordförande Hans Ström deklarerat i Radio Östergötland.

Men blev föreningens medlemmar så mycket klokare under det möte där ”smockan stundtals hängde i luften” (Corren 2 augusti)? Inte ens alliansens dominerande parti, moderaterna, har kunnat ena sig inbördes mindre än två månader före valet.
Partiernas företrädare gav mest allmänna svar möjliga att tolka hur som helst. Utom Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP).
- Vi måste lyssna och ta hänsyn till de som bor i området - inte bara till kapitalistiska intressen. Finns det motstånd då ska det inte byggas, sa hon.
- Det är lätt att hamna i röstfiske, sa Roger Silfver (C) som såg vindkraften som större än bara en valfråga.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) var inte jättetydlig heller.
-
- Vindkraften är en jättestor fråga, kanske den största i historien. Ödeshög behöver tillväxt. Det är bekymmersamt med mycket vindkraft och samtidigt kunna få folk att vilja bo här, sa Oscarsson.

Vad menar karln? Försöker han sitta på två stolar samtidigt? Å ena sidan tillväxt i form av vindkraft, å andra sidan tillväxt i form av fler invånare. En glesbygdskommun med vikande befolkningssiffror kanske skulle titta mer på möjligheter till en befolkningsökning.

Man kan lätt tro att detta är en match mellan Holavedens boende och byggnadsnämnden men så enkelt är det självfallet inte att utforska frontlinjerna. Den växande vindkraftindustrin finns säkert med och bevakar sina intressen även om antalet debattinlägg i medierna är få.

Sen kan man alltid fundera över varför diskussionerna i Ödeshög blir så skarpa och högljudda oavsett ämne. En liknande vindkraftpark planeras söder om Mjölby på gränsen mot Boxholms kommun och där har jag personligen läst grannarnas remissvar. Två (2) hushåll var kritiska mot projektet. Finns det bakomliggande spänningar mellan grupper och personer i Ödeshög omöjliga att utröna för en utomstående?

Men Rättvis vind kan nog överlåta den fortsatta vakthållningen till Försvarsmakten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.