Fortsätt till huvudinnehåll

Misslyckad skorstenssprängning i Boxholm

Sveriges Television gör ett provprogram i Boxholm och Boxholmsborna går man ur huse för at berätta om sin hemort. Aldrig är lokalpatriotismen så stark som när SVT dyker upp med sina kameror.

Det är inte första gången som SVT visar Boxholm uppmärksamhet. I början av 1980-talet spelade bolaget in Indiankojan (sändes 1983), en barn- och ungdomsserie i sex avsnitt i Boxholm. Huvudrollsinnehavare var den kända och uppskattade finlandssvenska aktrisen Birgitta Ulfsson.

Filmteamet tillbringade hela sommarhalvåret i Boxholm och möblerade om i förstan. Bland annat försågs en damfrisering på Nygatan, mittemot Correns redaktion på Storgatan 25, med en systembolagsskylt. Det tog rent komiska vändningar när en genomresande Stockholmare ryckte i den låsta dörren en fredagseftermiddag. Han såg tvivlande ut när jag förklarade att den gröna skylten var fejk på grund av en filminspelning och att orten saknade systembolag.

Året därpå återkom SVT för att spela in ett avsnitt av Lykkeland (sändes 1984), filmen om Ernst Rolfs liv. Operasångaren Hans Josefsson spelade huvudrollen och jag minns att inspelningen innehöll mycket väntan och under väntetiden intervjuade jag huvudrollsinnehavaren. Jag var också statist för första men inte sista gången i mitt liv. Produktionsledaren var samma kvinna som ledde inspelningen av Indiankojan och hon sa att hon var mycket förvånad över att återvända till denna lilla bruksort två gånger inom loppet av ett år. Skälet till att man valde Boxholm var att scenbyggnaden och salongen i Folkets Park var av typisk 20-talsarkitektur, vilket saknades på andra håll i Sverige.

En annan dramatisk händelse på 1980-talet var sprängningen av de två skorstenar som hörde till den nedlagda martinugnen. Två tillfällen var inplanerade under lördagen och söndagen. Min kollega Sven Fransson var på plats med sin kamera och såg hur skorsten nr 1 lade sig snyggt och prydligt i Svartån. Sprängning nr 2 gick åt helvete för att tala klarspråk. Tegelkolossen rasade åt motsatt håll föll över ett ställverk som kollapsade. Följden blev ett dygns strömavbrott som drabbade både många hushåll och produktionen i varmvalsverken.

Jag hittade den ansvarige sprängledaren i Göteborg på måndagsförmiddagen och genomförde en intervju. Han var uppskärrad och kunde inte riktigt redogöra för vad som gått snett.

Den öppna uppgörelsen mellan Per-Arne Larsson och Johan Birath efter valet 2002 är också intressant nutidshistoria. Beslutet om vem som skulle bli kommunalråd fattades efter sluten omröstning i den socialdemokratiska arbetarkommunen. Birath fick flest personkryss i valet men Larsson hade bättre förankring i partiet och blev den som valdes. Som bekant sitter han kvar fortfarande. En direkt konfrontation av detta slag inom socialdemokratin har jag inte upplevt vare sig förr eller senare i västra Östergötland.

När det gäller dramatik slår förstås inget polismorden i Malexander i maj 1999. Men det platsar kanske inte i den typ av program som förbereds just nu.

Av tradition i Boxholm kallas de centrala delarna av tätorten för förstan. Torget, kommunhuset, ICA och Konsum etc.

Kommentarer

  1. Vet man exakt vilket år Indiankojan spelades in ?
    80, 81 eller 82 borde det varit.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom