Fortsätt till huvudinnehåll

Catch me if you can!


Leif G W Persson är en personlig favorit. Svenska Brott är suveränt i sitt upplägg där Camilla Qvarfordt är assistent till landets ledande TV-kuf.

Därför hade jag stora förväntningar när Engelska Brott startade i onsdags med den mest klassiska av alla seriemördare, Jack the Ripper. Han tog livet av fem prostituerade kvinnor i Whitechapel augusti – november 1888. Leif G W haltar omkring i sina oborstade skor, lägger in en prilla och levererar sina teorier kring morden. Jag blir aldrig klok på om han improviserar framför kameran eller håller sig till manus.

Ett av offren var en svenska, Elisabeth Stride, född Gustafsdotter i Torslanda. Morden har givit upphov till åtskilliga böcker, filmer och teaterföreställningar. Fantasin kittlas ytterligare av att förövaren skrev brev till polisen och hånade den för oförmågan att lösa gåtan. Catch me if you can!

Av programmet får man intrycket av att polisen endast lyckats samla in en handfull fakta. Så var inte fallet. Jag har läst Donald Rumbelows Jack Uppskäraren, Fakta i målet och vet att det finns åtskilliga detaljer som inte redovisas i det halvtimmeslånga programmet. Bland annat misstänktes en halvgalen medlem av kungahuset. Programmet är för kort. 30 minuter räcker inte för att redovisa alla fakta.

Varför upphörde morden efter tre månader? Den troligaste förklaringen är att mördaren var psykiskt sjuk och tog livet av sig.

Hur som helst. Den här typen av program missar jag sällan. Mycket intressantare än konventionella underhållningsprogram vilka tråkar ut mig. Varför en fredlig person som jag har dessa böjelser kan jag inte förklara.

Jag gissar att the Yorkshire Ripper behandlas i ett kommande avsnitt. Till skillnad från Jack the Ripper hamnade Peter Sutcliffe i finkan för att låna ett av professorns vanligaste uttryck. Sutcliffe mördade 13 kvinnor, ett makabert och svårslaget rekord (?) även för att vara i England.

Kommentarer

  1. Leif G W i all ära, men den är morden som fascinerar mig. Inga fiktiva i deckarmiljö utan riktiga.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna