Fortsätt till huvudinnehåll

(B)loggbok m/s Arion dag 7: Lotsen lämnar oss




En show med mr Felestin från Filippinerna, som i vanliga fall arbetar i köket, är förmiddagsnöjet. Han är mycket skicklig med kniven när han använder frukt och grönsaker för att dekorera borden. Han är fullt koncentrerad och tillåter inga intervjuer under arbetet. Avslutningen blir kul. Speakern berättar att han sett ut en person i publik vars anletsdrag han ska porträtta med hjälp av en melon. Efter tio minuters arbete lämnar han över melonen till en skäggig och flintskallig värmlänning som plötsligt blir båtens mest fotograferade. Kolla själv om du tycker att porträttet är likt.

Vi kollar hur det går till när lotsen lämnar fartyget. Vi stävar ut från Stavanger när en lotsbåt lägger sig på samma avstånd på babords låring. Sakta ökar hon farten och kör upp jämsides med Arion som går i cirka sex knop. Lugnt och stilla kliver lotsen över till sina kolleger utan problem. Hela manövern är över på en minut. Ungefär som att byta från X 2000 till pendeltåget på Mjölby station. Sånt gillar vi beckbyxor att kolla på.



Efter lunch besöker vi kommandobryggan och vakthavande styrman. Fartyget styrs av en autopilot i 130 grader i 7,6 knop. Fartygets sjuksköterska förvånas över att fartyget har två dieselmotorer. Solen bryter fram för en gångs skull. Vi går hela eftermiddagen och natten mot Göteborg.

Vi anländer till frihamnen vid sjutiden och jag kastar mig över bacon och äggröra för sista gången. Jag tror det var det hele. 

Var det en lyckad resa? Både ja och nej. Måndagens blåsväder var jobbigt men ingen dör av lite sjösjuka som fartygssköterskan påpekade. Två dagar med långa färder utan kontakt med land var långtråkiga. Ett par goda böcker rekommenderas. Fjordarna var helt fantastiska upplevelser. Maten var på plussidan. Många av passagerarna var folk med sjövana och för dem var samtalsämnena givna. Underhållningen på kvällarna var klart godkänd med plus för sångerskan Jessica Andersson. Personalen är mycket serviceminded. Inga skandaler och ingen föll överbord. Kryssningspassagerare är bildade, sofistikerade och anständiga människor precis som de golfare jag umgås med dagligen.

Rent pinsamt blev det dock vid en middag när en hårt sminkad dansös på stilettklackar dök upp med fotografen i släptåg. Avsikten var naturligtvis att ta bilder med gästerna som sedan fick köpa dem. Hon var så lång och så hårt sminkad med lösögonfransar, fjädrar och plymer att jag misstänkte henne för en transvestit först. Vi tackade nej till bild. De senaste 20 årens emancipationsdebatt i Sverige har tydligen gått det portugisiska rederiet förbi.

En detalj gnager obesvarad i bakhuvudet vid hemresan till Mjölby. Kan inte komma på vad det där. I höjd med Ulricehamn klickar det till.

Jag har genomlevt en julivecka utan att ha sett en trädgårdsgrill.

Go middag!



 Besöket på bryggan. Ni ser nacken på den mörkhårige styrmannen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom