Fortsätt till huvudinnehåll

Ett stölleprov för många år sedanI höst är det 117 år sedan Nordpolsexpeditionen landade på Vitön och 84 år sedan liken av Knut Fraenkel, Nils Strindberg och Salomon August Andrée upptäcktes av en slump. Om detta har Bea Uusman skrivit en fascinerande bok, Expeditionen: min kärlekshistoria.

Andrée-expeditionen var med modernt språkbruk ett stölleprov. Ingen hade erfarenhet av vistelse i polarisen utan de var teoretiker, skrivbordsmänniskor. Andrée visste att vätgasballongen läckte men hemlighöll uppgiften för sina kompanjoner. Enligt hans beräkningar skulle vätgasen räcka för 30 dagars färd men efter några dygn tog det slut. Redan vid avfärden från Danskön i juli gick det snett när ballongen förlorade styrlinorna. Ballongen drev med vinden.

Graden av realism illustreras av att bagaget innehöll sidenkravatter och andra snygga kläder så att man var representativa inför mottagningskommittén om det nu var i Norge, Sibirien eller Canada den skulle möta upp.

Bea Uusma är besatt av Nordpolsexpeditionen. Hon läste all litteratur, tillbringade hundratals timmar på museet i Gränna, läste Andrées dagboksanteckningar, studerade Strindbergs bilder, undersökte kläderna de bar, intervjuade kriminaltekniker, läkare och andra experter. Hon gjorde några misslyckade försök att nå Vitön och platsen för trions död innan hon slutligen lyckades.

Flera teorier om deras död lanseras, bland annat A-vitaminförgiftning på grund av för mycket isbjörnskött, trikinförgiftning, botulism, för mycket morfin etc. Uusma tecknar  däremot ett scenario där Strindberg attackeras av en isbjörn, Fraenkel skadas svårt när han kommer till Strindbergs undsättning och dör något dygn senare.
Andrée inser att han inte klarar att leva ensam i fyra månaders polarmörker med hotande isbjörnar omkring sig och tar livet av sig med hjälp av morfin, Den 8 oktober 1897 är dagen för sista dagboksanteckningen. Uusmas teori är naturligtvis lika god som någon annans. Hon grundar detta på att Fraenkels och Strindbergs kläder har likartade skador som av en björnklo.

Vem är mannen eller kvinnan att leverera den slutliga lösningen på denna 117 gamla gåta? Leif G W Persson förstås. Han leder en stab av polarforskare, läkare, kriminaltekniker och zoologer och presenterar resultatet i en specialsändning av Veckans Brott. Leif har bytt ut jägarvästen mot smoking och hans skötare, Camilla, bär galaklänning. Mästerdetektiven presterar gåtans lösning inför en jublande, festklädd publik. Vilken glimrande avslutning på en sagolik karriär. Han skriver förstås en bestseller även om denna utredning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.