Fortsätt till huvudinnehåll

Gräsmattan får väntaRapport från Skottland. Presidentkandidaten Donald Trump landar på Turnberry och ställer deltagarna i British Open vid sidan av blickfånget. Han ordnar presskonferens i slottet och alla journalister är där. Alla frågor som inte handlar om golf eller Turnberry är förbjudna. Trump är iförd en röd keps med texten ”Make America great again”.

Efter en kort introduktion ger han ordet till en banarkitekt som ska bygga om en annan av Trumps många golfbanor. Han går och ställer sig i den bakre delen av lokalen med resultatet att alla fotografer vänder sig från podiet och mot Trump. Och så finns det folk som säger att idrott och politik inte hör ihop.

Trump är onekligen en uppfriskande figur men är han rätt person att leda den enda kvarvarande supermakten? Då är nog Jeb ur presidentfamiljen Bush att föredra. Liknelsen må vara långsökt men Trump har liksom Bert Karlsson massmedias öra oavsett vilka dumheter han vräker ur sig. Fast på ett annat plan förstås. Trump är dollarmiljardär men Bert gnetar på med några miljoner intjänade på flyktingförläggningar.
                                            *
Rickard Olsson i Sommarkväll sammanförde igår succéförfattaren Lena Andersson med förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck. Andersson har i något sammanhang sagt att hon beundrar Lagerbäcks osentimentalitet, saklighet och förmåga att uppnå bra resultat trots begränsade resurser. Han dagdrömmer inte om att ha elva bollskickliga individer som lirar skjortan av Holland eller andra topplag utan jobbar effektivt med de spelare som står till förfogande.

Lagerbäck firar som bekant stora triumfer med Island i det pågående EM-kvalet. ”Samtliga landslagsmän spelar utomlands men är totalt hängivna sina uppgifter”, berättade Lagerbäck. Han fick frågan om han skulle kunna leda Brasilien i ett mästerskap men svarade på sitt försiktiga vis att frågan var omöjlig att besvara eftersom det handlar om en annan kultur och lade till: ”Men kulturskillnaden kunde ju inte vara större än i Nigeria och det gick ju inte heller så bra”. Ingen tog upp tråden men det skulle varit intressant om Lagerbäck fått möjlighet att utveckla Nigeriatemat
                                            *
Ute blåser sommarvind men en stor del av eftermiddagen har jag vikt för Norrköping-AIK. Ett IFK i topp behöver östgötarna. IFK är mitt favoritlag sedan början av 60-talet när en svåger skaffade Julles, Bajdoffs och Zamoras autografer. Men jag vågar inte tro att det leder ända till SM-guld i höst.

Klippningen av gräsmattan får vänta.


                                           

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.