Fortsätt till huvudinnehåll

Region Östergötlands skönhetstävling
Hela världen står i brand, många funderar på utgången av det amerikanska presidentvalet och i OS firar vi oväntade svenska framgångar. Men mitt fokus ligger på Mjölby, Linköping, Motala och Vadstena.

I onsdagens Corren, avdelningen för platsannonser (sidan 22) noterat jag en ny trend i Region Östergötland. RÖ har fyra tvåspaltiga annonser illustrerade med var sin kvinnobild. Lagom snygga damer i 35-40 årsåldern. För säkerhets skull är två av bilderna (Verksamhetschef och HR-chef) samma mörka kvinna med pagefrisyr. Det finns en femte platsannons på samma sida, en områdesansvarig på Stångåstaden, med samma kön och ålder.

På motstående sida söks en bygglovingenjör i Motala kommun men där tillhör fejset en snygg kille i samma ålder. Tranås kommun söker kommunchef men där har annonsbyråfolket valt att komplettera texten med fem turistbilder. 5-1 för kvinnorna alltså.

Är det bara en tillfällighet med denna slagsida eller är det en subtil passning till männen att det är meningslöst att söka? Eller en passning till kvinnor med sneda tänder och sammanväxta ögonbryn att söka sig till andra jaktmarker. Kan någon reklamare förklara för en gammal man?
                                            *            
Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen: det finns ingen del av näringslivet som är så hårdbevakad som restauranger och kaféer. Ägarbyten, nyöppningar, renoveringar och konkurser förekommer i stor mängd. Onsdagens Corren utgör ytterligare ett exempel. Motalasidorna domineras av två stort uppslagna artiklar. Roja Brimalm stänger Rojas Bistro och Café i Vadstena efter fyra år. Hon har tröttnat på långa arbetsdagar och minimalt med fritid.

I Motala har Sandra Lenér tagit över restaurang Snäckan efter att ha varit anställd i sju år. Artikeln har inte mindre än fyra bilder.  Och där kom det, citatet jag väntat på. ”Vi jobbar inte med några halvfabrikat utan all mat tillagas från grunden”. Var har jag läst den klyschan tidigare?

Linköpingssidorna ska inte vara sämre. Andreas Demir, 25, har tagit över Bistro Folkes lokaler på Storgatan och ska öppna ett hamburgerhak. Det ligger i Skånska Bankens gamla lokaler med högt i tak och kristallkronor. Flott ska det vara när köttbullar plattas ut till hamburgare och placeras mellan två brön. Men jag ska se positivt på förvandlingen. De flesta känner sig bättre till mods med en hamburgare i näven än med en låneansökan framför kamrerns skrivbord.

Är det ingen familj som intar merparten av sina måltider i hemmet längre?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.