Fortsätt till huvudinnehåll

Kriminalhistoria och tevehistoria


Fallet Keith Cederholm är både svensk kriminalhistoria och tevehistoria. I torsdags kväll visade SVT 1 en dokumentärfilm om den skånske raggaren som blev rikskändis 1983. Jan Guillou tog upp hans fall i Rekordmagazinet och menade att Cederholms straff var ett justitiemord.

En kort rekapitulation för er som inte var med på den tiden. Tingsrätten dömde Keith till tio års fängelse för grov mordbrand och människorov. Enligt domen ska Keith och hans medhjälpare ha anlagt en brand på en raggargård i Malmös utkanter 1979. En 19-åring, Bo Göransson, blev vittne till branden. Keith ska då ha beordrat de övriga att undanröja Göransson och två månader senare hittades dennes kropp i Malmö hamn.

Keith Cederholm menade att han var dömd på förhand i tingsrätten på grund av sitt förflutna som raggarledare. Att polis och åklagare tog tillfället i akt att få bort honom från Helsingborgsgatorna.

En springande punkt i domen var hur lång tid det tog att köra från Klippan, där Keith tillbringat kvällen med svärfar och svärmor, till raggargården. Guillou provkörde sträckan med en Plymouth Fury och fanns att det felades 18 minuter. Polisen hade kört samma sträcka men plockade bort den uppgiften i det förundersökningsprotokoll som bifogades stämningsansökan.

Rekordmagazinet fick ett enormt genomslag och blev också en milstolpe i Guillous gedigna karriär. Henning Sjöström, alltid sugen på publicitet, drev målet till Högsta Domstolen som rev upp underinstansernas fällande dom. Keith tilldömdes ett skadestånd på 365 000 kronor.

I programmet berättade Keith en märklig anekdot. Han skjutsades från anstalten till ett VIP-rum på Arlanda där ett stort journalistuppbåd väntade. I horden av journalister stod Henning Penning. Keith stegade fram till Henning, skakade hand och tackade för hjälpen. Varpå Henning ställde frågan: ”Vilken tidning jobbar du på?”. De hade inte träffats tidigare.

Återfördes Keith därmed till den smala vägen? Nej, Keith blev amfetaminmissbrukare och dömdes senare till åtta års fängelse för knarkbrott, olovlig körning, stölder och grovt vapenbrott. Han langade knark för att finansiera sitt eget missbruk.

En detalj i programmet gör mig förbryllad. Intervjuerna hoppar i tiden och vid vissa tillfället talar Keith en bred skånska, vid andra tillfällen rikssvenska med inslag av Sörmlandsdialekt.

Keith Cederholm avled i cancer i augusti 2010 I en ålder av 52 år.
Guillou och Rekordmagazinet skapade en trend i journalistiken där flera journalister granskade domarna i uppmärksammade rättsfall. Ofta med gott resultat för den dömde.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom