Fortsätt till huvudinnehåll

Spridda funderingar


Spridda funderingar en kylig måndagsmorgon kring
… Peter Karlssons sorti från kommunhuset. Håkan Wass (gruppledare i KD) öppnar mun för första gången på länge och kritiserar Carina Jönsson. Han påpekar det orimliga i att kommunstyrelsen som kollektiv sa ja till Peter Karlssons anställning i oktober 2010 men att det är kommunstyrelsens ordförande som ger den senare foten i en soloaktion.
Monika Gideskog (M) tycker som Wass men uttrycker sig försiktigare. Vad tycker Folkpartiet och Centern? Att beslutet är bra eller dåligt? Och vad är åsikten hos S stödpartier vänstern och miljöpartiet?
Förresten, varför skriver jag om detta? Bryr sig Mjölbyborna i allmänhet om korridormyglet i Stadshuset. Det är kanske bara jag som är yrkesskadad.
LHC:s sjunkande status slår nu igenom i östgötamedias prioritering. Första sportsidan i Corren idag är vikt för squash och först på andra kommer LHC:s förlustmatch mot Luleå. Tonen är alltmer uppgiven i både referat och kommentarer. Sportchefen Christer Kustvik påpekar att LHC är det lag som gör minst mål i sista perioden, 22 på 45 matcher, att laget har svårt att göra mål i powerplay men det har inte motståndarna.
Det blåser kallt på Stångebrofältet. Förr i tiden var en degradering inte så märkvärdig. Tränare byttes kanske, några spelare försvann och andra tillkom. Nu är elitföreningarna företag med en hel stab av anställda vars utkomst beror på händelserna på isen.
Hur många i LHC:s stora stab av företagsledning, kanslister, marknadspersonal, annonsbyrå, restaurangfolk etc (totalt över 50 personer enligt hemsidan) har kvar sina jobb nästa år om ”cluben” ramlar ur. Jag vågar inte tänka tanken fullt ut. Hur många företag stannar kvar i sina loger och hur lockande är det att bjuda sina kunder på LHC-Oskarshamn.
… att New York Giants vann Super Bowl i natt. Vem bryr sig? Händelsen är tydligen så stor att den platsar på text-TV:s förstasida. Det säger väl något om Sveriges fixering vid USA.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och