Fortsätt till huvudinnehåll

Vad händer med Z-parken?


BK Zeros känner sin anläggning naggad i kanten av den parallellväg som ska byggas bredvid nya riksväg 50. Årets campingsäsong kan bli den sista efter mer än ett halvsekel. Därmed mister klubben den största inkomstkälla (en miljon). Frågan är om det är ett skrämskott eller om klubbens planer är allvarligt menade. Vid årsmötet i slutet av mars ska frågan avgöras enligt Corren.

Z-parken med dess fotbollsplaner och camping liksom Varamons framtid har varit en långbänk i Motalas kommunpolitik sedan 60-talet. Flera generationer kommunpolitiker har stött och blött frågan utan att fatta beslut. Men det har inte alltid varit kommunens oförmåga att komma till skott som varit hämskon. När jag jobbade i Motala på 90-talet ville kommunen satsa på en modern anläggning vid Jätten någon kilometer söderut, men då sa Zeros nej, en sådan stor anläggning klarar vi inte av. Av hänsyn till klubbens intressen lät då kommunen bli att driva den frågan vidare. Senare visade det sig att en ny anläggning skulle bli så dyr att ingen campare hade råd med avgifterna. Att Trafikverket sedan äntligen startade broprojektet har inte gjort frågan mindre komplicerad.

Arealkrävande idrottsanläggningar i någorlunda centrala lägen lever farligt när stora infrastrukturprojekt drar igång. För tio år sedan ville Banverket komma över mark på Skänninge Idrottspark för att dra dubbelspåret. Kommunen förhandlade skickligt med myndigheten och fick loss cirka tio miljoner kronor vilket räckte till en konstgräsplan, en ny gräsplan och ett nytt klubbhus. Idrottsparken är sedan dess Mjölby kommuns bäst utrustade idrottsplats.

Z-parken är min favorit bland Motalas idrottsplatser. Inte mycket slår en match en ljummen majkväll med nyutslagna björkar mot sjösidan. Här såg jag i augusti 1968 ett av mitt livs roligaste matcher. Starka Viljor slog IFK Motala i en div IV-final med ett lag sprängfyllt av unga talanger som Anders Kolmgren, Håkan Almén, Jan-Åke Nilsson, bröderna Sjöholm med flera.

Starka låg under till en början men exploderade efter paus med tre mål på tio minuter. Jag hade ny tjej, slimmad färggrann skjorta från JC och studsade upp och ner efter varje mål så att enkronorna i bröstfickan spreds över ett hektar. Att Starka inte räckte till i trean säsongen 1969 är liksom en annan femma. Men det var en underbar söndagseftermiddag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och