Kommunalpolitik i Ödeshög är mumma för journalister. Är det inte stridigheter och hot inom och mellan partierna är det väl exponerade konflikter mellan kommunen och företag. Som nu med Dinners på Östgötaporten i kommunens motsatta ringhörna.
Jag är inte säker på att jag mäktar att reda ut turerna men gör ett försök. Burger King är på väg in i Östgötaporten vilket inte ses med blida ögon av konkurrenten Dinners. Nordic Service Partner (Burger Kings främsta franchisetagare i Norden) har fått ett bygglov vilket överklagats av Dinner. Kommunen köper preliminärt det bolag som uppför byggnaden för att undvika en långvarig rättsprocess.
Inte blir situationen mindre komplicerad av att NSP, OK-Q8 och kommunen skrivit ett trepartsavtal som säger att ingen annan restaurang får etableras under sex år. Dinners ägare menar att kommunens agerande strider mot kommunallagen som säger att ett företag inte får gynnas på bekostnad av ett annat företag. Fattas bara att mathaket på andra sidan rondellen lägger sig i också.
Kommunalrådet Magnus Oscarsson säger så här till Corren om Dinners ägare Georg Hässelbarth: ”Uppfattningen från kommunens sida att han inte ger sig, han vänder och vrider på allting för att stoppa det här”. Tja, efter det uttalandet lär knappast samtalsklimatet blir bättre.
Dinners vill självfallet undvika konkurrens från hamburgerjätten. Alla affärsmän är i princip för fri konkurrens men ”just i min bransch råder lite speciella förhållanden så då bör jag vara ensam”.
Varför är Ödeshögs kommun så angelägen om att Burger King ska flytta in på området? Min gissning är att man känner konkurrensen från Viringeområdet i Mjölby tre mil norrut. Där har McDonalds, Burger King och Max flyttat in under en tioårsperiod. Utan bråk. När McDonalds flyttade in som första företag på området för tio år sedan var dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson lyrisk. McDonalds hade placerat Mjölby på kartan.
Kunder som är beredda att betala 60 spänn för att kasta i sig en platt köttbulle med tillbehör är tydligen guld värda, inte bara för kedjornas ägare utan också för kommunerna längs E 4. Det är väl sånt som kallas näringspolitik. Kanske läge för Dackeskolans restauranglinje att öppna en hamburgerlinje?
Äventyrliga försök att dra nytta av läget vid E 4 är tradition i Ödeshög. Jag var med på den tiden när nöjescentrumet Trolle Hatt skulle etableras på 1980-talet. Det slutade med personlig konkurs för tivolits ägare och flera andra konkurser för butikerna på området. Det allvarligaste var att Stora Åby Sparbank kollapsade på köpet och införlivades i den tidens stora sparbankskoncern, om den nu hette Gothia eller Alfa.
Kommentarer
Skicka en kommentar