Fortsätt till huvudinnehåll

Humorn var Svantes vapen


Kommunstyrelsens förre ordförande i Boxholm, Svante Larsson, har avlidit i en ålder av 85 år. Svante var den färgstarkaste politiker jag träffat i dessa trakter. Han greppade ordförandeklubben och levererade träffsäkra one-liners långt innan begreppet var uppfunnet.

Jag minns ett offentligt möte i Malexander i början av 80-talet där hans snabba uppfattningsförmåga och replikföring firade stora triumfer. Malexander dominerades då som nu av tre kategorier invånare: sommargäster, sommargäster som blivit permanentboende som pensionärer och de permanentboende. Dessa var sällan överens men den gemensamma fienden var sossarna i Boxholm. Svante lyssnade av stämningen, analyserade motsättningarna och desarmerade sina kritiker med några välfunna formuleringar. Alla vred sig av skratt i bänkarna. Jag har aldrig upplevt något liknande i sådana sammanhang.

Men fullmäktigemötena var inga långrandiga tillställningar. Rekordet var en måndag för 30 år sedan när mötet var över på fyra minuter inklusive upprop och genomgång av ärendelistan. Det hade inte Svante något emot. Anledningen var förstås socialdemokraternas totala dominans i fullmäktige.
Svante var en folklig politiker med många år som valsverksarbetare och förman bakom sig. Bäst trivdes han på fiket med en kopp kaffe framför sig, han sköt upp kepsen i pannan, sög på snuggan och lade ut texten om gamla bruksoriginal. Det var underhållning på hög och låg nivå samtidigt. Han satt på kommunalrådsposten fram till pensionen 1992.

Den största krisen var i början av 80-talet när Iggesund splittrade bruket, lade ner martinen (smältugnen) och sålde kvarvarande delar till olika intressenter. Men Boxholm och Svante kom igen och med facit i hand har orten överlevt bruksdöden med ett gott resultat. Den tunga stålindustrin och sågen är alltjämt väsentliga faktorer i ortens näringsliv.

Svante gjorde sig först känd som en skicklig och temperamentsfull fotbolls- och hockeyspelare i Boxholm. Han spelade också pingis, tennis och golf. Från en av de sista matcherna med Ekeby-Holavedens IF tråkade han domaren med elaka och träffsäkra kommentarer och till slut brast domarens tålamod och han spände sina babyblå i Larssons nötbruna: ”Är det du eller jag som dömer?”. ”Det är jag men det är du som får betalningen,” blev svaret och sen fick Svante se resten av matchen vid sidan av planen. Senare blev han domare med en naturlig så kallad pondus.

En av de sista gångerna jag träffade honom i tjänstens vägnar var vid invigningen av Flemminge golfbana för cirka tio år sedan. Svantes bollsinne och snärtiga tillslag fungerade även där. ”Vem kunde drömma om att en golfbana skulle byggas på åkern nedanför Flemminge skola där jag var elev på 1930-talet”, funderade han. Samtidigt erkände han att det inte var så länge sedan han kallade golfen för moderatbandy. Tiderna förändras.

Förmodligen kommer de minnesgoda Boxholmarna att berätta historier om Svante i många år framöver.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och