Fortsätt till huvudinnehåll

Snacks, bränder och hockey


Dags för den vanliga torsdagsturen till City Gross i Mantorp. Eftersom jag är den jag är sökte jag mig till avdelningen för snacks. Hamnade framför en monter med små behändiga påsar med Estrella chips på 40 gram. Pris 5:95. Hm, låter dyrt. Gick över till montern bredvid där samma chips såldes för 20:95 i 300-gramspåsar. Jag tillhör den generation som fick möjlighet att lära sig huvudräkning och kugghjulen snurrade igång. Få se här nu, 5:95 för 40 gram motsvarar ett kilopris på cirka 150 kronor! I den större förpackningen är kilopriset cirka 70 kronor. Kan det vara möjligt med en prisskillnad på över 100 procent på grund av förpackningens storlek? En kontroll med miniräknaren därhemma bekräftar. Kilopriset för 40-gramsförpackningarna är 148:75 och för den större förpackningen 69:83. En orimlig prisskillnad.

Smart marknadsföring av Estrella eller en bluff? Jag lutar åt det senare. Handlaren utnyttjar stressade småbarnsföräldrar som tycker att den lilla chipspåsen är lagom att sticka till treåringen på lördagen. Jag lämnar varuhuset med en sur smak i munnen.

Brandundersökningen på Prästgårdsliden är klar men polisen vägrar avslöja resultatet. Anders Månsson vid Mjölbypolisen kommer med en grumlig motivering. Han vill inte spä på spekulationerna kring branden, säger han till Corren. Jag vill påstå att det förhåller sig tvärtom. Utebliven information ökar risken för vidlyftiga spekulationer. Fram med fakta på bordet även om dessa är obekväma eller politiskt inkorrekta. Om 14 dagar ska polisen lyfta på locket. Kanske hoppas inspektör Månsson att redaktionerna glömmer historien och sluta ställa frågor.

Mjölby Hockey går med förlust denna säsong och avgående ordföranden Sten-Åke Lövdahl flaggar för en mindre kostym med fler egna juniorer och färre värvningar utifrån. Klubben klarar inte ett förlustår till. Kanske minns han ett decennium tillbaka när klubben var nära en konkurs men beviljades ett tioprocentigt ackord och kommunen efterskänkte en hallhyra på cirka 200 000 kronor. MHC delar de ekonomiska problemen med storebror i Linköping. Enda skillnaden är att mer står på spel i residensstaden och siffrorna i boksluten har fler nollor. LHC har också en stor stab av anställda (över 50 personer) som är beroende av de sportsliga resultaten för sin dagliga försörjning.

Den intressantaste av Correns bloggare just nu är förre målvakten Fredrik Jensen som i de två senaste inläggen diskuterar orsakerna till LHC:s problem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och