Fortsätt till huvudinnehåll

Internationell fastighetsmagnat gör comeback i Bona


En gammal ”bekant” från Motalatiden har dykt upp i spalterna igen. Arie Even har diskuterat rivningen av en gammal, rostig oljecistern i Bona. Det är snart 20 år sedan hans namn för första gången dök upp i Motala. Anledningen var köpet av Bona.

Arie Even var en mystisk, israelisk miljardär med rötterna i Ryssland. Han var inblandad i allt som rörde israeliskt näringsliv med tyngdpunkt på fastigheter och hotell. Hans resurser var obegränsade och planerna för den gamla uppfostringsanstalten, mentalsjukhuset och flyktingförläggningen var gigantiska och fantasieggande. Exklusiva lägenheter, lyxrestauranger, småbåtshamnar och golfbana. Det är klart att sådana planer triggade redaktionerna även om berättigade tvivel så småningom smög sig in. Existerade Arie Even överhuvudtaget?

Jag vet inte hur många gånger vi ringde till Israel för att intervjua den mäktige men fick alltid prata med någon underhuggare som kom med det ena tvetydiga löftet efter det andra. Löften som visade sig vara utan substans och fastigheterna förföll allt mer. Om den dåvarande kommunledningen lät sig luras vet jag inte, men utåt visade den upp en artig men avvaktande attityd.

Jag vet inte om Arie Even återupptagit sina högtflygande planer men han har tydligen träffat kommunalrådet Camilla Egberth för att diskutera rivningen av en oljecistern och så har de tittat på ett hus vars mellanväggar har rivits. Hon är lite skeptisk, säger hon till Corren. Mitt råd är att öka den skepsisen med en rejäl dos. Jag vet inte om Egberth var bosatt i Motala på den tiden men hon kan slå en signal till partikamraten Johan Andersson så kan han reda ut turerna från förr.

Jag ställde frågan då och ställer den igen. Vad skulle den internationella finansmagnaten i Bona att göra? Vad skulle de internationella jetsettarna hitta på där, förutom att klirra med juvelerna vid de överdådiga middagarna? Om man vill exploatera norra Östergötland för storskalig, köpstark turism så är det väl närheten till Vättern som ska marknadsföras och inte mörka skogen i Bona?

På sidan B 7 i Corren kan man läsa om andra lycksökare nämligen Jordbrukarundomens förbund som genom dotterbolaget Svensk Plöjning arrangerade Plöjnings-VM utanför Skänninge i somras. Bolaget gick med öppna ögon in i tävlingen trots att alla kalkyler visade på miljonförluster och lät underleverantörerna ta konkurssmällen på tre miljoner kr. Det är skamligt även om det inte är brottsligt. En av dem som anade oråd var Skeninge IK som drog sig ur i tid. Mjölby kommun förlorar 37 000 kronor, ungefär lika mycket som en rondellpotatis.

”Stollarna som slogs om bollarna”
En liten sidonotering om Bona. Platsen var egentligen ganska deprimerande men ett par gånger varje sommar brukade MAIF spela träningsmatcher där och då var vi ett gäng som cyklade dit. En av killarna var egentligen inte särskilt fotbollsintresserad men en match i Bona missade han inte. Han ville alltid ”kolla stollarna som slogs om bollarna”, d v s de killar som agerade bollkallar. Han var ensam om att önska att bollen hamnade utanför sidlinjerna. Vi andra var självfallet endast intresserade av det gröna fältets schack och hur de svartvita skött sommarträningen och det taktiska upplägget inför den avgörande höstsäsongen.

Trevlig helg, alla fotbollsälskare och ni andra! Vilka exklusiva viner dricker ni i kväll? Själv slår jag till på en väl lagrad Beyaz.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och