Fortsätt till huvudinnehåll

Magnus Höjer tackar för sig


En av länets tyngre mediaprofiler, Magnus Höjer, har gjort sin sista arbetsdag på Östnytt. Magnus lugna röst och avspända berättarstil har hörts i stugorna under mer än 30 år. Han är en av veteranerna som startade Östnytt 1980. Han har gjort många sportinslag, historiska program, underhållningsprogram och även hunnit med att skriva böcker med Norrköpingsmotiv. 2006 fick han NT:s kulturpris.

Som så många andra eterjournalister i den generationen började han som tidningsjournalist. Våra vägar korsades kring 1970 när Magnus var sportjournalist på Motala Tidning och jag hade samma jobb på Östgöta-Bladet i Vadstena. Vi träffades på åtskilliga fotbolls- och bandymatcher och det var alltid lika trevligt att prata med honom. Vi hann diskutera allt mellan himmel och jord medan vi kollade på matchen med ett öga. Han hade fler strängar på sin lyra än idrott.

Någon gång, jag tror det var 1971 eller -72, flyttade Magnus till Folkbladet Östgötens sportredaktion. Han var glad att flytta hem till Norrköping och en lucka uppstod på MT:s dito. En sommardag ringde redaktionssekreteraren Lars Pipa Lidberg och erbjöd mig jobbet. Efter noggrant övervägande och löneförhöjning på Bladet (det fanns ett annat skäl till att stanna i Vadstena också) tackade jag nej. Och tur var väl det för något halvår senare skulle Motala Tidning spara och den som fick lämna huset var den sist anställde på sportredaktionen, en kille från Askersund.

Vad inte många känner till är att Magnus var sångare i Norrköpingsbandet Scarlett Ribbon på 60-talet. En annan i bandet var Nisse Boström som senare hamnade på Radio Östergötland. Murvlar och rock hör tydligen ihop. Fråga bara NT:s nuvarande chefredaktör Anders Nilsson som ”underhöll” gästerna på Correns alla personalfester förr i bandet Fullt ÖC. Somliga har inte hämtat sig än.

Fast jag har svårt att tro att Magnus kommer att lägga sig på sofflocket. Det skulle inte förvåna mig om han lanserar ett nytt bokprojekt snart.
I dagens Östnytt finns en intervju med Mankan. Klicka bara på länken nedan. 

Åtta minuter in i programmet kommer han.
http://svtplay.se/v/2808008/ostnytt/28_5_19_15

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp