Fortsätt till huvudinnehåll

Ond, bråd död på Omberg


Omberg och Alvastrabygden är en trakt som mest förknippas med vacker natur och turism. Både östgötar och andra gillar utsikten över Vättern och Ombergs flora och fauna. Men även i denna trakt förekommer grovt, dödsbringande våld liksom knarkhandel i stor skala. Just nu utreder polisen som bekant ett mord i trakten av Vävergården.

I början av 60-talet inträffade ett mord på en kvinna i en stuga på Omberg. Mördaren hade våldfört sig på henne och rånat hennes börs på ynka 40 kronor. Hon upptäcktes av sin man när han kom hem från jobbet vid 16-tiden. Mordet var dubbelt tragiskt eftersom mannen också var den förste misstänkte. Han kunde dock snabbt avföras från utredningen som det heter på polisprosa. Det var dock inte av någon illvilja som gjorde honom misstänkt utan den polisiära erfarenheten som är baserad på statistik. Ni som sett Leif G W Persson i Veckans Brott förstår vad jag menar.

En bred förutsättningslös spaning följde och ganska snart fick polisen in uppgifter om att en iögonenfallande, amerikansk bil synts på olika platser i trakten den aktuella dagen. Iakttagelserna ledde snart till att ägaren greps och han åtalades och dömdes. Min fru som är uppvuxen på Skedet berättade att en bild på bilen visades i tidningen och hennes far reagerade direkt och nämnde mördarens namn.

Lennart Forsmark, polis i Ödeshög på den tiden och sedermera kriminalkommissarie i Motala och kommunfullmäktiges ordförande i Vadstena, berättade 1988 en märklig episod från spaningarna. Han och en annan polis uppsökte de båda tvillingar som drev en mack och verkstad i Hästholmen. Det ryktades att bröderna stod i telepatisk förbindelse med varandra. Ena brodern stod på verkstadsgolvet och frågades ut medan den andre brodern jobbade i smörjgropen. Den senare svarade lika rappt på frågorna som broder nr 1 och Forsmark försäkrade att han omöjligen kunde höra vad som avhandlades ovan jord. När jag uttryckte mitt tvivel försäkrade han att så var fallet och jag övertygades. Allt nog, tvillingbröderna kunde också säga bilens märke, vilket gav utredningen en ordentlig skjuts framåt.

På Corren fick man reda på mordet vid 19-20-tiden och nattredaktören kastade sig på telefonen och larmade lokalredaktören i Ödeshög men denne var ovillig att åka till mordplatsen. ”Jag står här i pyjamasen”, var förklaringen och nattredaktören tappade målföret. Budet gick då till Correns man i Vadstena, Gunnar Sträng. Ett tiotal år senare hörde jag Gunnar berätta historien om hur han sökt upp brottsplatsen, tagit sig igenom avspärrningarna för att få till en detaljerad rapport men blivit bryskt bortmotad av polisen. Olika tider föder olika hjältar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom