Fortsätt till huvudinnehåll

Mentometern glödde i Carl-Eivars händer

Biljettkaoset fångat av ÖC-tecknaren, framlidne Lars Guth.

Minns ni Tio i topp, lördagseftermiddagarnas stora begivenhet för 50 år sedan? Topplistan avgjordes av 200 Stockholmsfrön och lika många glin i en landsortsstad. Landsorten representerades denna gång av Motala. Mentometern, ett leksaksgevär, glödde i programledaren Carl-Eivars händer.

En lördag i september var den stora dagen kommen. Biljettutdelningen på fredagen var omgiven av stort hemlighetsmakeri. I P 3 annonserades platsen kl 14:30. Vi hade fysiklektion i Praktiska Real till 15 men vår snälle lärare Gösta Gäfvert lät oss slippa dagens sista lektion.

35 par förväntansfulla gossfötter löpte mot stadens centrum. Atmosfären var laddad som aldrig förr i mitt 15-åriga liv och ryktesspridningen enorm. Stadsparken, Torget, Varamon, Bussplan?
Så kom då beskedet var de tvåhundra dyrgriparna skulle delas ut. EPA-taket mitt emot kyrkan.

Säkert ett tusental tonåringar, med eller utan ökenkängor och gröna arméjackor, satte in attacken mot de stackars biljettutdelarna, en man och en kvinna.
Kvinnan greps av panik redan efter en halv minut, kastade bunten i luften skrikande ”ta dom, ta dom” och flydde in på SR-kontoret.

En klasskamrat klättrade upp på halvmeterbreda muren fem meter ovanför den av fredagsshoppare pulserande (nåja) Bispmotalagatan för att nå en biljett.
Jag var liten och klen på den tiden och misslyckades med att komma över någon plåt. Men en större och starkare klasskamrat förbarmade sig över mig. Slaget var över på fem minuter och kombattanterna skingrades. Somliga nöjda, andra mer än missnöjda. Här höll jag på att skriva att svarta börs-handeln inleddes omgående men det är nog en efterhandskonstruktion.

Dagen efter var vi det unga Motalas hjältar och det allmänna samtalsämnet. Och morgonpressen, skandalhungrig som alltid, skrev om kaos, tumult och upplopp. Dagens Nyheters löpsedel hade en bild på ”Dala” balanserades på murkrönet. Motala Tidning följde upp efter lunch men jag minns inte vad Corren skrev.
Det var då jag bestämde mig för att bli journalist. Var det så lätt att skapa nyheter?

Vid omröstningen på Södergården var vi finniga, beniga skolpojkar från Storgatan, Verkstan, Råssnäs och Brinken tvungna att leva upp till vårt nyförvärvade rykte som brutala huliganer. Och den här gången var jag bättre förberedd och fanns med i den första stormningsvågen. En snäll polis försökte tämja den vilda hopen med ”lugn, lugn, ni har ju biljetter allihop” innan han sveptes undan av huliganhopen.

I skolbespisningen, som fortfarande doftade av gårdagens lunch (kålsoppa) organiserades en kupp av ”Lönkan” riktad mot Beatles, stans mods och stockholmare i största allmänhet.

”Lönkan” var stor och stark ishockeymålvakt i MAIF och ingen sade emot. Själv var jag en ideologisk Sune trots att jag hade päronfrisyr. Kuppen gav resultat. Roy Orbison kom direkt från kvalet och lade beslag på förstaplatsen med ”Pretty Woman”. I Stockholm var Beatles ohotad etta.

Fast så här 50 år senare kan avslöjas att min polare Anders ”Körven” Kolmgren (känd från fotbollsplanerna) fuskade och tryckte en extra gång utöver de tillåtna fem på Beatles ”Rock´n roll music”. Annars hade ”Körven” en suverän Sunefrisyr på den tiden. När han cyklade hem efter skolans slut på eftermiddagarna parerade han vindbyarna på Storgatan för att inte förstöra frisyren.

Förlåt John och George i himlen, Paul och Ringo. Roy Orbison var också bra men kom inte i närheten av er storhet. På äldre och förståndigare dagar har jag gjort avbön och köpt samtliga era LP.

Jag tror till och med att ”Lönkan” förlåter mig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och