Fortsätt till huvudinnehåll

En stridis i rundkrage

Svenska Kyrkan liknar alltmer vilken profan organisation som helst. Det är inte andliga frågor som dominerar dagordningen utan ekonomi, centralisering, organisation och fastighetsunderhåll.

Correns Mjölbyredaktion brukar ge kyrkans chefer stort utrymme och i dagens tidning är turen kommen till Fredrik Lennman, nyutnämnd kyrkoherde för det nya storpastoratet Folkungabygden som omfattar församlingar i kommunerna Mjölby, Boxholm och Ödeshög. En sorts vice biskop om ni så vill eller överste själasörjare för 30 000 personer. Är det inte så det brukar låta när Volvo AB eller Scania presenterar en ny koncernchef? Så och så många underställda. Fast med den skillnaden att merparten av de 30 000 undersåtarna bryr sig inte.

Men det var inte för att lufta den grå kostymen som Lennman klev av tåget i Mjölby. Hans ärende var att titta på nya kontorslokaler för den nya ledningen. Pastorsexpeditionen i församlingshemmet är uteslutna för inte kan en vice biskop fraternisera med kyrkans fotfolk. Bland hans tunga meriter nämns hans erfarenheter av att slå samman tio församlingar till en, i Åkerbo församling söder om Linköping.

Fredrik Lennman får ett helikopterperspektiv och ska fördela pengar där behoven finns säger han till Corren. Där aktiviteten är som störst skickas pengarna. Där motsatsen råder hamnar inga pengar alls. Kyrkans många förtroendevalda nämner han inte överhuvudtaget. Är inte dessa en del av beslutsprocessen också?

I intervjun antyder Lennman att det finns för många administratörer i organisationen. Det behövs rationaliseringsvinster för att kunna lägga krut på kärnverksamheten. Betyder det i klarspråk att församlingskontorister får byta tryggheten mellan pastorsexpeditionens väggar mot upplyftande besök på arbetsförmedlingen?

Språkbruket ”krut på kärnverksamheten” är kanske inte så överraskande med tanke på att Fredrik Lennman har ytterligare en likhet med en verkställande direktör eller organisationskonsult. Han är nämligen reservofficer. Inte fältpräst utan han var vice plutonchef i FN-styrkan på Cypern.

”Den ledarskapsutbildning jag fick i det militära var väldigt tuff och hård och den har jag haft mycket hjälp av som arbetsledare i kyrkan”, lyder ett citat i texten.

Oj då. En stridis i rundkrage. Undrar om den nuvarande kanslipersonalen i Åkerbo har uppställning på morgnarna?

En fråga slår mig när jag läser intervjun. När så många församlingar slås samman till ett stort pastorat kommer då kyrkoskatten att utjämnas till samma för alla församlingarna?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp