Fortsätt till huvudinnehåll

Dubbelkommando vid dator och mjölkpall
Under några höstmånader var dagstidningarna fulla med artiklar om mjölkbönder i ekonomisk kris och Arla var boven på allas läppar. Sen tog tiggarna, flyktingarna och terrorhoten över spaltutrymmet. Men Länstidningen Östergötland byter inte spår så lätt utan berättar i senaste numret om Malin Sundin, mjölkbonde i Orsa, som skrivit romanen Spilld mjölk med utgångspunkt i den krisande mjölkbranschen.

Omständigheterna kring boken är värd att berätta. Malin skriver en blogg och blev kontaktad av en anonym kollega som gått in i väggen och som försåg henne med material. Malin var den som skulle sätta kött på benen till mjölkbondens tankar och deras kontakter skedde via mejl. Det var först i slutskedet som de träffades för första gången. Något liknande dubbelkommando har jag inte hört talas om.

En pressrelease säger att boken är ”en nutidsberättelse om en tid i förändring. Om en hel bransch och en bondefamilj i sönderfall. Konflikter, förtvivlan och svåra beslut med ödesdigra konsekvenser.”

Malin Sundin är 33 år och driver en mjölkgård i Orsa med 40 djur tillsammans med sin sambo. Hon är en aning motsägelsefull när hon intervjuas av Jordbruksaktuellt om sin egen och branschens framtid. Hon funderar nämligen på att bygga ut ladugården och skaffa fler kor. Hon säger att så här kan det inte fortgå i evighet utan någon måste producera mjölk om 10-20 år också. Det är en bit ifrån den nattsvarta bild som getts av övriga medier under hösten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"