Fortsätt till huvudinnehåll

Inget händer på bynnTurkiet skjuter ner ett ryskt stridsflygplan, flyktingar väller in över landets gränser och SÄPO-gubbarna är på högspänn. Och i Ödeshög bråkar man som vanligt kring nedläggningen av en skola.

Moderaterna meddelade i måndags kväll, vid årets viktigaste fullmäktigemöte, att de lämnar alliansen med Centern och KD. Men först sedan majoritetens budget var klubbad för nästa år.

– Jag ser det som en tillfällig separation. Ibland kan det bli tjafs i ett samboförhållande och då kan det vara nyttig att bli särbo, säger Moderaternas gruppledare Jonas Andersson i Corren.

Jaha, men vad händer om platsen i den äktenskapliga bädden är upptagen när M vill återvända? Gråt, tandagnisslan och uppslitande scener ur ett äktenskap? Den som vore en fluga på väggen då.

Tog en titt på kommunfullmäktiges sammansättning och blev smått överraskad. Kaxiga Moderaterna har bara fyra mandat av 35, centern lika många och KD har tio mandat och är med den siffran det största partiet. Tillsammans har trion en liten majoritet på ett mandat. Trodde faktiskt Moderaterna var starkare än så. Partiet fick 12,7 procent av rösterna i Ödeshög vilket är långt under rikets genomsnitt på 23,3.

Öppnar detta vägen för andra konstellationer? Jag vet inte men konstaterar att ingen orkar bilda ett nytt block utan superstarka KD. Socialdemokraterna, MP, SD och ÖP har totalt 17 mandat.

Vad är då orsaken till separationen? Jag har läst tidningstexten två gånger och min slutsats är det råder missnöje i C och KD hur moderatstyrda (Håkan Johansson) Social- och Utbildningsnämnden skött nedläggningen av Boets skola. Är det inte en sakfråga så handlar det om rena personmotsättningar.

Vad händer nu? Ingen vet för situationen är unik. Mitt tips: magister Magnus från största partiet tar tjänstledigt från riksdagen, kommer hem och återställer ordningen på bynn.

Och så finns det folk som säger att det händer inget på bygden. Under alla omständigheter lär min gamle arbetskamrat Karl-Johan Norén på Corren få jobba framöver om han ska hålla jämna steg med utvecklingen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter