Fortsätt till huvudinnehåll

Nasarmentalitet på Apoteket 
Lakritspastiller som bör njutas med andakt. 24:90 för 40 gram motsvarar ett kilopris på 622:50. Köper oxfilé istället.

Sortimentet på mitt lokala apotek har ändrat karaktär. Dit jag går för att inhandla livsnödvändiga Insulin, Trombyl, Simvastatin, Ibumetin, Metformin och allt vad det heter har fått konkurrens om utrymmet av svindyr choklad, nötter och mandlar, leksaker, smycken och hårspännen.

De vitrockade receptarierna har också ändrat attityd. De har förvandlats från sjukvårdstanter i vita rockar som förmanar kunden att inte äta för många värktabletter till säljare som frågar om det inte ska vara ”något mer” trots berget av receptbelagda medikamenter på bordet framför.

Mitt svar blir: ”Nej tack. Om du menar hudkrämer eller andra skönhetsprodukter så är det bortkastat på mig. Detta skrovliga ansikte får jag behålla tills det är dags för träfracken”, brukar jag svara. Diskussionen avstannar då.

Jag tror mig ana att det här förvandlingen inleddes för ett år sedan. Då blev det känt att ICA-koncernen köpte Apotek Hjärtat för 5,6 miljarder kronor. Köpesummans storlek avslöjar att branschen är big business. ICA gör inga dåliga affärer.

ICA tjänar väl inte tillräckligt med pengar på Atorvastatin och hostmedicin utan måste komplettera med godis och allehanda krimskrams. Det är knappast omsorg om den svenska folkhälsan som styr ägarnas beslut utan omsorgen om den egna profiten. En nasarmentalitet härskar på Apotek Hjärtat.

Några exempel på priser och produkter i aktuell kampanj. (Hämtat  från Apotek Hjärtats hemsida och omräknat till kilopris).

Chokladdraperade pepparkakor 299kr/kg.
Chokladmandlar 299 kr/kg.
Belgiska chokladpraliner 499:50 kr/kg.
Lakritsstång 998 kr/kg.
Chokladmandlar 299 kr/kg.

Jag kan bara gissa att vinstmarginalen på dess varor är stora. Som en jämförelse kan jag nämna att en Marabou mjölkchoklad på Åsas Närköp kostar 195 kr/kg.

Mer fotarbete orkar jag inte göra i mina prisjämförelser. Tycker att siffrorna ovan är tillräckligt tydliga. Med sådana priser framstår kostnaderna för hummer och oxfilé som överkomliga.

Ingen idé att klaga hos personalen. Sortimentets utseende och prisnivå bestäms av några dirrar i Västerås. Men jag tog upp ämnet lite försiktigt med damen i kassan. Hon antydde att detta var bara början. Det blir fler ”nyttiga” livsmedel.

Bara för att ingen ska behöva sväva i tvivelsmål är mitt apotek beläget på Galleria Kvarnen i Mjölby. Ägaren före ICA var riskkapitalbolaget Altor.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"