Fortsätt till huvudinnehåll

Nasarmentalitet på Apoteket



 
Lakritspastiller som bör njutas med andakt. 24:90 för 40 gram motsvarar ett kilopris på 622:50. Köper oxfilé istället.

Sortimentet på mitt lokala apotek har ändrat karaktär. Dit jag går för att inhandla livsnödvändiga Insulin, Trombyl, Simvastatin, Ibumetin, Metformin och allt vad det heter har fått konkurrens om utrymmet av svindyr choklad, nötter och mandlar, leksaker, smycken och hårspännen.

De vitrockade receptarierna har också ändrat attityd. De har förvandlats från sjukvårdstanter i vita rockar som förmanar kunden att inte äta för många värktabletter till säljare som frågar om det inte ska vara ”något mer” trots berget av receptbelagda medikamenter på bordet framför.

Mitt svar blir: ”Nej tack. Om du menar hudkrämer eller andra skönhetsprodukter så är det bortkastat på mig. Detta skrovliga ansikte får jag behålla tills det är dags för träfracken”, brukar jag svara. Diskussionen avstannar då.

Jag tror mig ana att det här förvandlingen inleddes för ett år sedan. Då blev det känt att ICA-koncernen köpte Apotek Hjärtat för 5,6 miljarder kronor. Köpesummans storlek avslöjar att branschen är big business. ICA gör inga dåliga affärer.

ICA tjänar väl inte tillräckligt med pengar på Atorvastatin och hostmedicin utan måste komplettera med godis och allehanda krimskrams. Det är knappast omsorg om den svenska folkhälsan som styr ägarnas beslut utan omsorgen om den egna profiten. En nasarmentalitet härskar på Apotek Hjärtat.

Några exempel på priser och produkter i aktuell kampanj. (Hämtat  från Apotek Hjärtats hemsida och omräknat till kilopris).

Chokladdraperade pepparkakor 299kr/kg.
Chokladmandlar 299 kr/kg.
Belgiska chokladpraliner 499:50 kr/kg.
Lakritsstång 998 kr/kg.
Chokladmandlar 299 kr/kg.

Jag kan bara gissa att vinstmarginalen på dess varor är stora. Som en jämförelse kan jag nämna att en Marabou mjölkchoklad på Åsas Närköp kostar 195 kr/kg.

Mer fotarbete orkar jag inte göra i mina prisjämförelser. Tycker att siffrorna ovan är tillräckligt tydliga. Med sådana priser framstår kostnaderna för hummer och oxfilé som överkomliga.

Ingen idé att klaga hos personalen. Sortimentets utseende och prisnivå bestäms av några dirrar i Västerås. Men jag tog upp ämnet lite försiktigt med damen i kassan. Hon antydde att detta var bara början. Det blir fler ”nyttiga” livsmedel.

Bara för att ingen ska behöva sväva i tvivelsmål är mitt apotek beläget på Galleria Kvarnen i Mjölby. Ägaren före ICA var riskkapitalbolaget Altor.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och