Fortsätt till huvudinnehåll

Roligare spel med kortare bana? 
Den här spelaren har aldrig haft problem att nå green på rätt antal slag. Ibland händer det att han slår rakt också.

Vi har kommit till den årstid som bjuder på lera och löv i drivor och golfbagar längst in i förrådet. En tid för kontemplation och eftertanke.

Jag surfar runt lite planlöst hos grannklubbarnas hemsidor och hos min gamla hemmabana Vadstena GK hittar jag information om  Tee projekt 58,54, 50 och 45.

Vad är detta? Jo, ett projekt för att anpassa golfbanan till den genomsnittliga slaglängden för damer och herrar. Dags att skrota vit, gul och röd tee och ersätta den med en modernare layout. 58 står för en banlängd på 5 800 meter, 54 för 5400 meter etc. Kortare bana – roligare runda.

Vadstenas bankommitté har granskat banan hål för hål och hittat ställen där den vanliga klubbmedlemmen inte slår tillräckligt långa utslag för att nå fairway. Några av de utpekade hålen är ettan, fyran, sexan, tian, tolvan, trettonde och sextonde och de omdömena kan jag instämma i. De vill också åstadkomma en rimlig skillnad mellan herrars och damers utslag. Särskilt viktigt är det med ettan för alla klubbar vill ha en generös start på rundan. Många utslag hamnar bakom den högra mäktiga eken och så ska det letas boll. Fyran har i regel motvind. Även några korthål upplevs som långa och svåra av damerna.

I analysen har man utgått ifrån statistik från USA som säger att mannen slår 191 m och kvinnan 130 meter med drivarna. Alla spelare upplever att utslagen blir kortare och kortare med stigande ålder. Jag tillhör själv kategorin åldrande herrar så det är klart att jag är uppmärksam på initiativ i den här riktningen.

Vad vinner klubben på detta? Förhoppningarna är fler nya medlemmar, färre avhopp vid stigande ålder och fler greenfeegäster. Kanske också snabbare spel vilket poängteras i alla sammanhang numera.

Bansektionens förslag är att genomföra reformen utan att bygga nya utslagsplatser.  Man ska istället utnyttja befintliga tees på ett effektivare sätt. Jag är inte övertygad om att önskvärd skillnad går att åstadkomma på detta sätt men så är jag inte heller medlem i klubben.

Sen kan man fundera över om en kortare och enklare bana blir ointressant för den som har förmånen att slå långt och rakt. Spelet kring och på greenerna blir viktigare i tävlingssammanhang.

Hur som helst är diskussionen intressant. Vad säger Mjölbys klubbledning?

Eftersom vi är i Vadstena lägger vi in en bild på Pelle Löfstedt. Han hade hand om shopen i många år. Det minns ni.

 Har redan fått en kommentar från Mjölby GK:s ordförande Per Borthen.
Jodå klubbledningen i Mjölby är försiktigt positiva och en övergång till hektometersystemet finns i vår verksamhetsplan.
Det kommer dock inte att vara i bruk nästa säsong.
Med erfarenhet från USA driver Svenska Golfförbundet ett projekt som kallas “Tee it forward” inklusive införande av hektometersystemet.
Syftet är att kortslående gubbar, damer och juniorer skall kunna välja en kortare slinga och på så sätt göra golfen både roligare och snabbare.
Personligen önskar jag fyra utslagsplatser i framtiden, en längre bansträckning och en kortare. Men det är många viljor i en golfklubb.
Den som lever får se!
Per Borthen
Ordförande Mjölby GK

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"