Fortsätt till huvudinnehåll

Ett årsmöte med dramatik


Det är årsmötestider nu. Det gångna verksamhetsåret ska summeras och paketeras och riktlinjerna för det kommande året dras upp.
Dessa möten är i regel ganska tråkiga tillställningar som följer samma mönster år från år. Sittande ordförande får också leda mötet, årets räkenskaper nagelfars, revisorerna ger ansvarsfrihet och någon fråga ställs. Efter tre kvart börjar publiken skruva på sig och sneglar mot kaffebordet. Men första ska plaketterna från klubbmästerskapet delas ut.

Men vid enstaka tillfällen kan det hetta till. Jag tänker på Mjölby GK:s höstmöte 1995 när ekonomin höll på att rämna alldeles. Göran Lövgren röstades bort som ordförande och ersattes av en styrelse med Sören Andersson som ordförande och den senare inledd en tuff besparingskampanj för att klubben skulle överleva. Det krävdes två årsmöten innan beslutet klubbades. Det märkliga var att valberedningen hade så dålig koll på stämningen i klubben att den hela tiden föreslog omval av Lövgren. Någon sådan turbulens har jag inte upplevt i föreningslivet varken förr eller senare.


Jag var redaktör för klubbtidningen dessa år och refererade det första mötet utförligt, och därför har jag än i dag en ganska god bild över vad som hände. Det enda påtagliga resultatet var att en före detta kassör slutade hälsa på stan men det kom jag över utan alltför många tårar på örngottet.

Idag, 25 år senare, är situationen annorlunda. Klubbens ledning har kontroll över ekonomin, en lyckad om- och tillbyggnad har genomförts, restaurangen har etablerat sig på allvar, klubbens miljöarbete har belönats på förbundsnivå och en uppgradering av bevattningssystemet genomförs. En simulator har installerats under vintern. Allt är frid och fröjd, tror jag.

Men klubblivet har förändrats. Viljan är att spela klubbtävlingar på söndagarna har minskat och de flesta vill spela sällskapsgolf med kompisar och släktingar. Med ett lysande undantag. Golfveckan i juli lockar många deltagare och det är ju glädjande.

Återstår bara för undertecknad att få ordning på swingen. Men det är en lång och svårbedömd historia som jag inte ska trötta läsaren med. Har fortfarande inte gett upp hoppet om det där nya klubbsetet som löser alla problem.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom