Fortsätt till huvudinnehåll

Kapten Gideskog lämnar skutan


I tisdags kväll hölls årets sista sammanträde i Mjölby kommunfullmäktige. Och avgående kapten på skutan, Monika Gideskog, höll sitt sista tal som kommunstyrelsens ordförande och visade prov på humor och självironi som inte är så vanligt i politiska sammanhang. Iklädd kaptensmössa och sjömansjacka lovade hon att leda ett sjörövarskepp som ska följa de nya makthavarna tätt i häcken, vilket lovar gott för framtiden. Monika var oerfaren när hon trädde till som kommunalråd 2006 men har blivit allt säkrare i sin roll överst på kommandobryggan under mandatperioden. Det tar sin tid att lära sig politikens alla turer.

Tilläggas kan att inget myteri föregick maktskiftet och avgående befälhavare tvingades inte ut på plankan. Monika fortsätter som oppositionsråd.
Mera kommunalpolitik. Per-Arne Larsson lämnar ordförandeskapet i byggnadsnämnden i Boxholm efter 18 år. Per-Arne har under de senaste åtta åren dubblerat som kommunstyrelsens ordförande och nämndordförande, vilket är en ovanlig kombination. Kanske drar Per-Arne en lättnadens suck för att slippa alla strandskydds- och avloppsärenden som hör samman med fritidshusen runt Sommen.
Per-Arne kallas Starke Man på Correns B 1:a men det begreppet har ju fått en ny betydelse med Anders Janssons komediserie.
Undertecknad har inga gäss oplockade med Per-Arne men väl några nät- och kantbollar sedan liret i Boxholmskorpen för 30 år sedan…

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.