Fortsätt till huvudinnehåll

Vodkastinkande, maktberusad och korrumperad

Jag är en storkonsument av deckare och thrillers och jag sträckläste Frederick Forsyths Schakalen på sin tid. Utomordentlig! Därför tänkte jag återuppliva bekantskapen med engelsmannen när jag fick syn på Ikon (1997) på biblioteket, en riktig tegelsten.

Boken handlar om politisk turbulens i Ryssland på 90-talet. En välorganiserad fasciströrelse med karismatisk ledare och finansierad av maffian hyser planer på att göra Ryssland till en enpartistat. Judar och andra minoritetsgrupper kan se fram emot en tillvaro i arbetsläger om fascisterna får makten. Av en tillfällighet avslöjas fascistpartiets planer vilket också kommer till västmakternas kännedom.

De västliga regeringarna tvår sina händer men handlingskraftiga och resursstarka västliga grupperingar tar saken i egna händer. En pensionerad, brittisk underrättelsechef och dito CIA-agent blir nyckelfigurer i kampen mot Svarta Gardet och får indirekt stöd av diverse grupperingar i det ryska samhället inklusive den rysk-ortodoxa kyrkan.

Med desinformation, förklädnad och en koalition med den tjetjenska maffian nafsar agenterna fascisterna i hälarna och provocerar dem till en statskupp bara några veckor före presidentvalet. En blodig strid på nyårsnatten innanför Kremls murar avslutar boken. Agenterna är naturligtvis de som ser till att de statliga trupperna finns på plats när fascisternas trupper försöker sig på en överraskningsmanöver.

Intrigen är inte tokig och fullt tänkbar i Ryssland. Det är knappt 20 år sedan Jeltsin avstyrde en statskupp med stridsvagnar framför Vita huset (parlamentet), men personteckningen mer än lovligt schablonmässig. Västerlänningar är intelligenta, välutbildade och välklädda män som kämpar för demokratin medan ryssarna är vodkastinkande, våldsfixerade, maktberusade och korrumperade.

Intrigen spårar dock ur när den pensionerade underrättelsechefen hittar en ädling ur ätten Romanov att insätta på tronen som tsar, vilket ryska folket godkänner i en folkomröstning efter en veckolång valkampanj.

Något säger mig att även högt prisade thrillerförfattare har ett bäst-före-datum.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.