Fortsätt till huvudinnehåll

Cecilia en lågoddsare

Prinsessförlovning och Jämtins flytt till HV har dominerat nyhetsflödet denna vecka men lite i skymundan står det klart att Mjölby kommun byter politisk ledning.

Cecilia Vilhelmsson (S) och Thony Andersson är duon som ska leda Mjölby kommun minst två år framöver. Att Cecilia blir kommunstyrelsens ordförande var ingen högoddsare. Manegen var liksom krattad för henne som varit vice ordförande under Carina Jönsson sedan 2010. Trots att Cecilia bara är 34 år så har hon suttit i kommunstyrelsen i tio år. Redan 2007 valdes hon till arbetarekommunens ordförande. Hennes företrädare på den posten var - just det Carina Jönsson. Värt att påpeka är att Cecilia är tredje kvinnan på posten sedan Jörgen Oskarsson lämnade vid valförlusten 2006.

Valet 2014 avgör om Cecilia Wilhelmsson ska sitta två år eller längre. Det är inte hugget i sten att socialdemokraterna innehar den posten i fortsättningen.Vänsterblocket (s+v+mp) har 22 ledamöter mot alliansens 21 (inklusive pensionärspartiet). Sverigedemokraterna har två ledamöter men jag vet i ärlighetens namn inte om dessa poster är besatta, men det är inget som påverkar styrkeförhållandet mellan blocken.

Jag gjorde ett födelsedagsporträtt på Cecilia för snart tio år sedan men minns inget speciellt från denna intervju utom att en bild togs i Stadsparken och att vädret var vackert. Hon avslöjade inget som visade hennes ambitioner eller framtida färdriktning. I kommunfullmäktige har hon hållit en låg profil men det säger inte mycket eftersom det är gruppledaren som i nio fall av tio för partiets talan. Hon lär bli en flitigare besökare i talarstolen framöver.

Så över till någonting annat. I eftermiddag ska jag se Häcken slå Kalmar och gå upp i serieledning. Någon  ur trion Häcken, Malmö FF eller Elfsborg vinner serien. Vilken är mig egalt eftersom alla tre spelar snabb, teknisk och rolig fotboll. AIK får gärna torska mot Syrianska i morgon men det är väl inte troligt såvida inte Bosse Hansson dyker upp på pressläktaren och orsakar upplopp. Men risken är väl inte så stor för det är ju både mörkt och kallt ute.

Tjingeling på er, som hemmansägare Nigvild Larsson brukar säga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.