Fortsätt till huvudinnehåll

Överflödets förbannelseJag vet inte om det är en skröna men jag har för mig att för cirka 20 år sedan läste jag om sportjournalisten Björn Gyllenberg som en gång om året åkte till New York, tog in på hotell och frossade i TV:s sportutbud. Det var amerikansk fotboll, tennis, hockey, fri idrott, cykel, basket, baseboll och golf dygnet runt. Maten han beställde från roomservice var hamburgare och pommes och mackor som han sköljde ner med coca-cola. Efter en vecka återvände han till Sverige och kneget på DN:s sportredaktion, mått och belåten.

Jag kom att tänka på den här historien när jag går igenom Sportbladets TV-tablå för tisdagen. TV 4 Sport sänder trav från Eskilstuna, Eurosport visar cykel, damfotboll och tennis. C Mores kanaler sänder fem elitseriematcher i ishockey, bland annat Skellefteå-Linköping och tennis från Shanghai. Viasat Golf visar golf från Turkiet. Och då har jag begränsat mig till de kanaler som jag har tillgång till och direktsända matcher. Repriserna är mångdubbelt fler. Senare i veckan blir det landskamp från Färöarna.

Detta är något av överflödets förbannelse. Jag påstår inte att jag blir dum i huvudet av att titta för mycket på idrott, men jag blir sämre informerad om övrigt samhällsliv. Jag missar informativa program som Rapport, Plus, Vem vet mest, Uppdrag Granskning. Dokument Inifrån och Utifrån samt roliga program som Hollywoodfruar.

I kväll ska jag försöka titta på något annat än sport men det är minst 50 procents sannolikhet att jag slår över till kanal 74 och så fastnar jag i hockeyträsket igen. Vad ska jag göra?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.