Fortsätt till huvudinnehåll

Sur eftersmak till Berlinbragden



Sur eftersmak till bragden i Berlin. Zlatan och Johan Elmander kritiserar journalistkåren för att helst vilja att landslaget misslyckas med att kvalificera sig till VM i Brasilien 2014. ”Massmedia bygger upp för att sedan kunna riva ner” var Zlatans omdöme.

Zlatan har fel. Sportjournalister är större fotbollsälskare än du anar och ser naturligtvis att Sverige spelar i Brasilien. Däremot ligger det i deras jobb att kritisera när det är befogat. Enkel logik talar för detta.
1) 
  Med Sverige i VM ökar deras chanser att få uppleva fotbollsfesten. Går inte blågult vidare är det väl bara TT och Aftonbladet som har råd att skicka egna reportrar.
2) 
  Fotbolls-VM är ett kommersiellt stort evenemang. Segrar ger fler lösnummerköpare än förluster och går Sverige vidare trycks extrabilagor som ger stora möjligheter till annonsintäkter. Här drar reportrarna på fältet och räknenissarna på huvudkontoret åt samma håll.

Zlatan är en gudabenådad fotbollsspelare men hans analytiska förmåga är inte mycket att hänga i julgranen. Men den här attityden ”vi mot hela världen” kan skapa tändvätska som skapar förutsättningar för stordåd.
Nu dröjer att halvår innan nästa kvalmatch men vi kan räkna med en fortsättning på såpan då.

Media och idrottseliten lever i symbios och sådana här små skärmytslingar blossar upp då och då. För ett par år sedan var Fredrik Norrena nära att köra över Corren 24:s reporter John Senewirathne i spelargången och mediansvarige Peter ”Biffen” Karlsson kritiserade Correns sportredaktion för att inte agera tillräckligt mycket hejarklack. Men det har blåst över och idag verkar förhållandet vara det bästa, men så går det också bra för LHC för tillfället.

Sportjournalister jag känner rekommenderar fotbollslandslaget att göra studiebesök hos Tre Kronor och handbollslandslaget vilka sköter mediekontakterna på ett föredömligt sätt.

En match av annat slag pågår på länsstyrelsens många skrivbord. Förslaget till utökat strandskydd runt Sommen kritiseras av tre kommuner och markägarna. Stödet kommer från Naturskyddsföreningen, Östergötlands ornitologiska förening och Kinda kommun. 27 remissvar mot och åtta för enligt Correns räkning. Markägarna anser att det rörliga friluftslivet medför tomma ölburkar och annat skräp. Kommunerna runt sjön med vikande befolkningsunderlag vill ha möjlighet att erbjuda attraktiva tomter med sjöutsikt. Hur beslutet än blir lär många bli besvikna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna