Fortsätt till huvudinnehåll

Intressant om BoxholmTV engagerar som inget annat medium. Det visar inte minst kommentarerna på Facebook efter tisdagens visning av ”Det hände här” från Boxholm. Åtminstone två historier värda att berätta, vackra naturscenerier och chansen att upptäcka ett och annat bekant ansikte. Programledaren Anders Lundin syr ihop trådarna på ett avspänt sätt. De flesta kommentarerna på Fejan var också positiva.

Det ska vara public service som gör ett sådant här folkbildningsprogram. Tänk om TV 4 eller Pellejönsarna på TV 3 satt tänderna i ett liknande projekt? Vissa randanmärkningar kan dock göras. Att tre historiker skulle efterforska dessa historier under tre dagar är inget annat än fejk. Researchen var gjord i förväg. Annars skulle man inte hinna spela in exempelvis stridsscenerna mellan Tord Riddare och hans medsvurna mot Gustav Vasa och hans legoknektar.

Historien om nazihjälmarna och att diverse krigsmateriel hamnat på Sommens botten var långsökt. Konstigare saker än några hjälmar och kpistar har säkert smälts ner i martinugnen under alla år. Hur mycket överbliven ammunition och granater sänkte inte svensk militär i Vättern åren efter kriget?

Ytterligare en sak. Standardsvaret på gatan ”det händer inget här” var ganska konstigt. Eller är polismorden i Malexander 1999 redan glömda?

Tisdagarna har utvecklats till bästa TV-kvällen. Efter ”Det hände här” följde Veckans Brott, TV 4 sport sände semifinal i bandy, Canal C More hockey och Viasat Sport godbiten Manchester U-Real Madrid. Dox dokumentärfilmer som sänds med början kl 22 är också sevärda, men den orkade jag inte med igår.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.