Fortsätt till huvudinnehåll

Odla grönkål i ishallarnaI debatten om ishockeyn i allmänhet och Leksand i synnerhet har tre huvudriktningar utkristalliserat sig.
* 1)  De enögda fanatikerna som skiter i allt utom att LIF går upp. De har inte orkat sätta sig in i alla turer med rekonstruktioner, affärer med kommunen och Leksands Sparbank.
2)   De idrottsintresserade som gärna ser att Leksand återkommer i elitserien men börjar tycka att penningrullningen gått för långt och att ishockeyn tar för mycket i anspråk av de gemensamma resurserna.
3)   Idrottshatarna. De ser helst att ishockeyn och deras utövare sätts på fångvårdsanstalt. Helst Säters fasta. Och att ishallarna byggs om till växthus för ekologiskt odlad grönkål.

Framtiden får utvisa vem som har rätt. Kanske går det att finna en rimlig medelväg?

Leksands kommunchef Göran Wigert tyckte inte att hans synpunkter kom fram i UG och har skrivit själv i Idrottens Affärer. Avslutningen lyder så här:
”Ett system där lagen riskerar att åka ur högsta serien innebär stora risker även för kommunerna som i de flesta fall står med stora åtaganden i landets elitidrottsanläggningar.
Med de stora risker som finns är det också svårt för banker och andra finansiärer att investera i anläggningarna utan någon form av kommunal säkerhet.
Jag är egentligen inte för en sluten högsta liga, men ser stora svårigheter med finansieringen av arenorna om inte lagen spelar i högsta serien.”

Här låter Göran Wigert som vilken klubbledare som helst som pläderar för en stängd elitserie. Och det är kanske sammanblandningen av olika roller som är grundproblemet i Leksand.

Som vanligt är de stora länderna i Europa före. När Chelsea- Manchester United möttes i CHL-finalen 2008 hade två lagen tillsammans skulder på 20 miljarder kr. Spelarna bekymrade sig knappast över det. Men någon gång går det kanske för långt? Men var inte för säker på det. Av de lag som spelade i Englands högsta fotbollsserier på 1920-talet finns 97 procent kvar idag.

Världens 100 största företag har inte haft det lika lätt. Under samma period har nästan hälften försvunnit. De borde ha skaffat sig en supporterklubb.

Eller en välvilligt inställd kommunstyrelse.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.