Fortsätt till huvudinnehåll

Ordförandeskifte i förbundet?Golf.se berättar att årsmötet i april avgör om Svenska Golfförbundet får ny ordförande. Valberedningen har föreslagit Migrationsverkets generalsekreterare Anders Danielsson till ny ordförande efter Christer Bergfors. Den senare viker inte ner sig utan kandiderar för en ny ordförandeperiod med stöd av sju distrikt, bland annat Östergötland.

Detta är något som inte angår din och min golfvardag särskilt mycket. Mjölby GK har nog av sina egna problem och glädjeämnen. Det är bara distriktsförbundet som för en mer anonym tillvaro. Någon som på rak arm kan nämna namnet på distriktets ordförande?

Den här typen av konflikter är ganska ovanliga i landet konsensus. Men faktum är att min egen golfklubb upplevde samma sak 1995 när ekonomin höll på att rämna alldeles. Göran Lövgren fick lämna in och ersattes av en styrelse med Sören Andersson som ordförande och den senare inledde en tuff besparingskampanj för att klubben skulle överleva. Det krävdes två årsmöten innan beslutet klubbades. Det märkliga var att valberedningen hade så dålig koll på stämningen i klubben att de hela tiden föreslog omval av Lövgren. Någon sådan turbulens har jag inte upplevt i föreningslivet varken förr eller senare.

Jag var redaktör för klubbtidningen dessa år och refererade det första turbulenta mötet utförligt, och därför har jag än i dag en ganska god bild över vad som hände. Det enda påtagliga resultatet var att en f d kassör slutade hälsa på stan men det kom jag över utan alltför många tårar på örngottet. Idag, nästan 20 år senare, är det glädjande att konstatera att styrelsen har kontroll över ekonomin.

Läs gärna ekonomen Dan Perssons krönika om ordförandeskiftet i nättidningen Idrottens Affärer. Han tvivlar på att Danielsson har den tid som krävs för att styra SvG. Persson menar att Golfförbundet är en trögrörlig koloss och omöjlig att åstadkomma några förändringar i. Ett problem golfförbundet delar med andra stora idrottsförbund. Han pekar också på demokratiproblem. Valberedningen har inte frågat klubbarna om vem de vill se som ordförande. Distrikten är inte medlemmar i förbundet utan klubbarna.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.