Fortsätt till huvudinnehåll

De klagande krögarnas körFastighetsverket vill ha fler besökare till slottet. Foto. JARL ASKLUND

Under min Vadstenatid på 70-talet var hamnschweizeriet en populär mötesplats. Att sitta hos Göta och Åke med en kopp kaffe och en mazarin och titta på båtar och förbipasserande var ett billigt och uppskattat nöje. Jag tror att fler än jag saknat serveringen på senare år.

Nu skriver MVT att Statens Fastighetsverk och kommunen har planer på att bygga ett nytt hamnkontor i en byggnad som också ska innehålla en restaurang eller en servering. Så långt allt väl och en åtgärd som nog uppskattas av en majoritet av Vadstenaborna och ortens många turister.

Men inte alla invånare. Några av stans restaurangägare, dock inte alla, har skrivit till kommunen och beklagat sig över ökad konkurrens och sådant ska inte en kommun syssla med. Men kommunens ledning verkar vara besluten att genomföra byggplanerna med hänvisning till turismen. Om allt går enligt planerna är byggnaden klar till sommaren 2015. Heja Vadstena kommun och Jan Sundström! Stå på er.

Kommunen måste ha ett vidare perspektiv än krögarnas vars horisont sällan når högre än till innehållet i den egna kassalådan. Och vad är det som hindrar att någon av krögarna lägger ett anbud för att driva restaurangen?

MVT har varit i kontakt med klagoskrivelsernas författare men ingen vill utveckla sina synpunkter i tidningen. Tror jag det. Vem vill ge girigheten ett ansikte?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.