Fortsätt till huvudinnehåll

HSB bygger tidigast 2016Jag har i diskussionerna om Svartå Strand vädrat en viss skepsis över HSB Östergötlands inställning till projektet med tanke på att HSB inte genomfört något bygge i Mjölby på över 20 år och skrev därför till HSB. Här kommer svar från Bita Almasian, teknisk konsult och avdelningschef.
Av svaret framgår att hon inte kan lämna så mycket information eftersom detaljplanen inte är klubbad ännu. Hon tror på byggstart för HSB:s del tidigast 2016. För närvarande undersöker hon intresset för att bilda en bostadsrättsförening och om det inte går kan organisationen tänka sig ett hus med hyresrätter. Man utvärderar läget och marknaden när man hunnit så långt.

Jag återger här Bita Almasians svar:

Som du har noterat så har vi inte gått ut med någon detaljerad information ännu. Anledningen till det är att vi ännu inte har kommit så långt i processen så att vi kan säga något om lägenhetsstorlekar och priser mm. Vi tar tacksamt emot idéer och önskemål om lägenhetsstorlekar och lägenhetsegenskaper mm.
 Just nu träffar vi kommunen och har diskussion med de om hur området ska kunna byggas. Det pågår en detaljplaneprocess hos kommunen som förhoppningsvis leder till en laga kraftvunnen stadsplan under 2013. Utifrån det kan vi byggnationen börja, tidigast 2015. För HSB:s del tror vi att det kan bli fråga om en byggstart 2016-2017. Jag förstår att det kan verka som lång tid dit men det är en hel del kvar i planeringsprocessen innan vi har kommit till att kunna sätta spaden i backen. Just nu jobbar med idén om en ny bostadsrättsförening men om intresset för bostadsrättslägenheter visar sig svagt och det finns sug efter hyresrätter så kan det bli hyresrättslägenheter. Vi får helt enkelt utvärdera läget och marknaden när det är aktuellt.”

Jag inser att stadsplanering och bostadsbyggande är en komplicerad process men 2016 ligger långt fram i tiden. Nu återstår bara att höra efter vilken inställning det kommunala bostadsbolaget har. Därifrån är det tyst, mycket tyst, och jag vet inte hur man ska tolka den tystnaden. Styrelseordförande Jörgen Oskarsson och vd Jan-ove Hammarberg får väl hoppa upp på podiet snart.

Fortfarande är jag inte hundraprocentigt övertygad om att punkthusen kommer att byggas.

Kommentarer

  1. Tänk om Mjölby kommun kunde vara lite innovativa i projektet Svartå Strand och bygga något i som liknar Jakriborg utanför Lund. Tror att det skulle blivit en succé och det hade garanterat inte varit några problem att få allt sålt och uthyrt. Det hade till och med fått mig att börja fundera på att lämna Stockholm och återvända hemåt. Vad tror du om det Anders?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.