Fortsätt till huvudinnehåll

Jim har lösningen?Den kommunalpolitiska debatten i Mjölby är näst intill obefintlig och det är med glädje jag konstaterar att Folkpartisten, kommunfullmäktiges förre ordförande Jim Kellander tagit till pennan i Corren (30 maj). Hans ämne är bostadsförsörjning i allmänhet och Mantorps i synnerhet.

Jim konstaterar att de senaste årens satsning på villatomter har alla partier stått bakom men att han inte förstår beslutet att köpa in Nya Carlslund för de tomterna behövs inte. Jag håller med Jim och undrar om det egentliga motivet till inköpet av Carlslund någonsin redovisats officiellt. Han konstaterar också att projekt Svartå Strand är inne i ett intressant skede men att projekteringen tagit lång tid.

Kellander konstaterar att det behövs hyreslägenheter för äldre som inte längre orkar sköta sina villor och för ungdomar som behöver någonstans att bo när de flyttar hemifrån. Störst efterfrågan finns i Mantorp och han pekar ut två specifika områden som lämpliga för bostadsexploatering. Om kommunen ska nå målet på 30 000 invånare måste bostäder byggas i den mest expansiva delen av kommunen och att det kommunala bostadsbolaget får ta täten.

Det är lätt att hålla med om Jims resonemang. Den enda invändningen jag kan komma på är att när alliansen hade makten 2006-2010 togs väl inga initiativ i den riktningen heller. Eller minns jag fel? Han sträcker ut en hand åt Socialdemokraternas håll och det återstår att se om Vilhelmsson & Co delar hans syn på frågan. Ett svar före valet är kanske på sin plats?

Mjölbys folkpartister har en så pragmatisk och förnuftig syn på tillståndet i kommunen att jag för första gången överväger att rösta på partiet i höstens val. Tyvärr är Folkpartiet för litet för att ha något att säga till om med endast fyra mandat av 45. Om Mantorp (Vifolka) varit en egen kommun så hade förhållandet varit ett annat. Men jag förstår inte det ständiga skallet på den blivande idrottshallen i Skänninge. Den frågan är ju avgjord och projekteringen långt framskriden.

Kommentarer

  1. Tack för de värmande orden, jag hoppas att vi kan fortsätta att göra oss förtjänta av dylika sådana. Varje enskild röst kan göra skillnad och till börja med ska vi över 10% i kommunen i höstens val. Vi blev bästa FP-kommun i landet i EU-valet sett till förändring, upp 1,2 procentenheter, och rider vidare på den positiva vågen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.