Fortsätt till huvudinnehåll

"Kom igen när ni får napp"Medierna och idrotten lever i en symbios. Antingen är uppmärksamheten välförtjänt eller oförtjänt beroende på vinkeln på artikeln eller inslaget. Perioder av relativt lugn avlöses av mer turbulenta förlopp. Somliga idrottsledare glömmer aldrig en verklig eller inbillad oförrätt.

De stora lagidrotterna dominerar utrymmet och så har det sett ut i många år. Fotbollen var ohotad herre på täppan till 60-talet när ishockeyn började sticka upp. ”Jaså, har du tid att komma hit, hockeyn har ju börjat” kunde det låta från fotbollshåll när höstsäsongen skulle dra igång. Idag kan vi väl säga att storheterna är lika dominerande. Travet får också mycket uppmärksamhet och på sistone är det mycket speedway.

Andra mindre publika idrotter som fri idrott, cykel, casting, bågskytte, sportskytte och kanot har svårare att närma sig medias köttgrytor. Klassisk är Bengt Bedrups avsågning när Castingförbundet ville ha besök av Sportspegeln inför ett svenskt mästerskap: ”Kom igen när ni får napp”.

En sport som inte har dessa bekymmer är golf åtminstone om det handlar om stora tävlingar på andra sidan Atlanten. I helgens sändningar från Players berättade Tommy Billberg att slutsegraren Martin Kaymer gjorde TV- och radiointervjuer i en och en halv timmes tid efter den inledande 63-rundan i torsdags. Det blev en lång dag innan tysken kunde lägga sig på sofflocket och drömma om fler birdies.

Men stjärnorna klagar inte. Intervjuer ingår i uppdraget och de är mediatränade och skyldiga att ställa upp för de stora TV-bolagen. De är medvetna om att uppmärksamhet i främst TV är en förutsättning för de feta sponsorkontrakt som förekommer i golfen. The big money och media går hand i hand. Omdömet gäller för alla sporter numera. Det finns längre inga tjuriga, egensinniga långskidåkare som flyr undan journalisterna ut i den skog de kom ifrån.

Snart lämnar jag detta nötta skrivbord för ett par dagar i den östgötska skärgården tillsammans med Roger Stark. Det var Roger som lockade in mig på denna bana 1965 med radskriverier i Motala Tidning. Roger är hängiven fiskare sedan barnsben och till skillnad från castingkillarna får han alltid napp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.