Fortsätt till huvudinnehåll

Vi slipper nattvak Henrik Stensons makalösa avslutning av fjolårssäsongen gav mycket uppmärksamhet åt golfen i allmänhet och Stenson i synnerhet. När ska nästa vinst komma? Jag orkade inte se årets sista major till slut men förstod att det var strid på kniven in i det sista innan Rory kunde bärga sin tredje titel (varav två majors) på raken. Stenson hade suveräna 66 på slutvarvet men det räckte inte. En besvikelse? Knappast. Visar bara hur mångfasetterad och svår sporten är. För ett år sedan var Stenson bäst i världen och i år det Mcllroys tur. Stenson har en räcka bra resultat utan att kunna sätta pricken över i.

Det talas allt mindre om förre suveränen Tiger Woods som inte fick/kunde slutföra alla fyra ronderna på Valhalla heller. När Tiger kom fram för 15-20 år sedan slog han längst av alla och puttade lika bra. Nu finns det flera yngre killar som klipper till bollen ännu hårdare. Jag tror det var Göran Zachrisson som varnade för att Tiger skulle få ryggproblem en dag och det är en profetia som har besannats. Undrar om Rory får samma problem i framtiden,

Med facit i hand borde inte Tiger spelat på Valhalla men jag tror inte han får fatta besluten själv. Den mannen är inte bara elitspelare, han är företrädare för en miljardindustri också. Sponsorerna ställer krav, massmedia ställer krav, publiken likaså. PGA-touren behöver honom. De stora stjärnorna har enorma privilegier men flera intressenter ställer också krav.

Golfen är speciell eftersom den tillåter en så lång karriär.  Robert Karlsson är 44 och har spelat professionell golf i 22. Hans karriär innehåller både ups and downs. Jimenez har fyllt 50 men konkurrerar i toppen. Phil Mickelson verkar ha spelat hur länge som helst. Och vid fyllda 50 finns Senior Tour där prissummorna också är väl tilltagna. Men en dag infinner sig hälsoproblemen och längden på slagen minskar. Nya, unga killar med fler muskler än hjärnceller fyller på underifrån. Men det är svårt att tänka sig att Bernhard Langer, Kenny Perry m fl dyker upp på hemmaklubbens onsdagsgolf.

Alla fyra majors är spelade men säsongen innehåller en höjdpunkt till med Ryder Cup i Skottland nästa månad. Europa är favorit med Rory som absolut världsetta medan flera amerikanska toppspelare är skadade. Henrik Stenson är given i laget. Den här gången slipper vi nattvak.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.