Fortsätt till huvudinnehåll

Talangerna fanns i Mjölby


Gustav Adell med spelkompisen Steven Jeppesen. De var klasskamrater på golfgymnasiet i Klippan.


Idag startade Landeryd Masters by Atea, en 54-hålstävling ingående i Nordea Tour. Några reflektioner med anledning av detta.
·      
   En tävling på Nordea Tour är en sorts lightvariant av en ET-tävling. Inga sponsortält, inga vidlyftiga parkeringsarrangemang och nästan total frånvaro av reportrar och fotografer. Banan är något kortare än på Europatouren och börsen är betydligt mindre. Den totala prissumman är 435 000 kr.
·       
  Landeryd har vuxit till sig och har numera finansiella muskler och organisationsförmåga att arrangera en tävling på touren. Det var annat i slutet av 80-talet när man slet med det första 18-hålsbygget och medlemmarna hade en överenskommelser med Mjölby att spela där mot en rabatterad greenfee. Var det många Linköpingsbilar på parkeringen visste man att en femtimmarsrond väntade för Landerydarna (nybörjare) var ökända för sitt långsamma spel. Men på den tiden hjälpte golfklubbarna varandra att komma igång och vi i Mjölby fick motsvarande hjälp av Vadstena i början av 80-talet.
·       
  Mjölby har hjälpt Linköpingsgolfen också på annat sätt. Nyblivna svenska lagmästarna Gustav Adell och Kristoffer Baumann och Landeryds Andreas Andersson är Mjölbygrabbar som på 90-talet lärde sig spela på Miskarp under ledning av Fredrik Carlsson. Trion utgjorde stommen i Mjölbys elitserielag för några år sedan men splittrades och drog sig ur elitserien. Det finns olika versioner om varför det blev så och jag ska inte fördjupa mig i den frågan, men visst är det tråkigt att killarna inte har Mjölby som klubbadress längre. Miskarp var en riktig plantskola på den tiden. Förutom den nämnda trion fanns Fredrik Andersson, Robert Svensson och Emil Andersson som också hade uppdrag i de yngre amatörlandslagen.
·      
Gustav slår ut på ettan.

   Jag parkerade mig på 17:e, banans lättaste hål på 122 meter. Innan Gustav Adell dök upp såg jag Jesper Billing lägga upp bollen 15 cm från hål för en stensäker birdie. Gustav slog in bollen till cirka fyra meter vänster om hålet. Birdieputten var på linjen men stannade fem centimeter kort. ”Jag ligger på par”, meddelade Gustav.
·      
   Vid klubbhuset träffade jag Andreas Andersson som spelat bra på sistone. Han debuterade på Europatouren i Moskva för några veckor och slutade på 40:e plats. Andreas var på väg att värma upp inför starten 14:10 och var full av tillförsikt inför eftermiddagens spel.

På den här länken kan du följa resultaten. 


 htttp://www.golf.se/Folja/Leaderboards/Nordic-Golf-League/Landeryd-Masters-by-ATEA1/#/competition/30095/leaderboard

Andreas Andersson.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.