Fortsätt till huvudinnehåll

Talangerna fanns i Mjölby


Gustav Adell med spelkompisen Steven Jeppesen. De var klasskamrater på golfgymnasiet i Klippan.


Idag startade Landeryd Masters by Atea, en 54-hålstävling ingående i Nordea Tour. Några reflektioner med anledning av detta.
·      
   En tävling på Nordea Tour är en sorts lightvariant av en ET-tävling. Inga sponsortält, inga vidlyftiga parkeringsarrangemang och nästan total frånvaro av reportrar och fotografer. Banan är något kortare än på Europatouren och börsen är betydligt mindre. Den totala prissumman är 435 000 kr.
·       
  Landeryd har vuxit till sig och har numera finansiella muskler och organisationsförmåga att arrangera en tävling på touren. Det var annat i slutet av 80-talet när man slet med det första 18-hålsbygget och medlemmarna hade en överenskommelser med Mjölby att spela där mot en rabatterad greenfee. Var det många Linköpingsbilar på parkeringen visste man att en femtimmarsrond väntade för Landerydarna (nybörjare) var ökända för sitt långsamma spel. Men på den tiden hjälpte golfklubbarna varandra att komma igång och vi i Mjölby fick motsvarande hjälp av Vadstena i början av 80-talet.
·       
  Mjölby har hjälpt Linköpingsgolfen också på annat sätt. Nyblivna svenska lagmästarna Gustav Adell och Kristoffer Baumann och Landeryds Andreas Andersson är Mjölbygrabbar som på 90-talet lärde sig spela på Miskarp under ledning av Fredrik Carlsson. Trion utgjorde stommen i Mjölbys elitserielag för några år sedan men splittrades och drog sig ur elitserien. Det finns olika versioner om varför det blev så och jag ska inte fördjupa mig i den frågan, men visst är det tråkigt att killarna inte har Mjölby som klubbadress längre. Miskarp var en riktig plantskola på den tiden. Förutom den nämnda trion fanns Fredrik Andersson, Robert Svensson och Emil Andersson som också hade uppdrag i de yngre amatörlandslagen.
·      
Gustav slår ut på ettan.

   Jag parkerade mig på 17:e, banans lättaste hål på 122 meter. Innan Gustav Adell dök upp såg jag Jesper Billing lägga upp bollen 15 cm från hål för en stensäker birdie. Gustav slog in bollen till cirka fyra meter vänster om hålet. Birdieputten var på linjen men stannade fem centimeter kort. ”Jag ligger på par”, meddelade Gustav.
·      
   Vid klubbhuset träffade jag Andreas Andersson som spelat bra på sistone. Han debuterade på Europatouren i Moskva för några veckor och slutade på 40:e plats. Andreas var på väg att värma upp inför starten 14:10 och var full av tillförsikt inför eftermiddagens spel.

På den här länken kan du följa resultaten. 


 htttp://www.golf.se/Folja/Leaderboards/Nordic-Golf-League/Landeryd-Masters-by-ATEA1/#/competition/30095/leaderboard

Andreas Andersson.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom