Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölbys bostadsrätter ökar med 290 procent


I min förra blogg (25 november) redogjorde jag för de snabbt ökande priserna för bostadsrätter i Mjölby kommun och tog min egen lägenhet som exempel. Någon statistikkunnig kan då invända att utvecklingen i en specifik bostadsrättsförening inte kan ligga till grund för en hel kommun.

Den invändningen köper jag men för att testa mina slutsatser har jag grävt djupare i siffermaterialet. SBAB har gjort en undersökning som visar prisutvecklingen för bostadsrätter i Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby. Och det är onekligen glädjande siffror för den som sitter i en lägenhet som inte är högt belånad. Mjölby har den bästa utvecklingen i länet om man jämför sedan 2005. SBAB bekräftar alltså min slutsats. Den som äger en lagom gammal bostadsrätt utan högre belåning och belägen i en förening med ordnad ekonomi ruvar alltså på ett guldägg.

Så här skriver SBAB i sin kommentar:

Bostadsrätterna i är särklass dyrast i Linköpings kommun med Norrköping som god tvåa. Den procentuella ökningen har dock varit störst i Mjölby då priserna sedan 2005 ökat med hela 290 procent, tvåa är Motala med 223 procent, trea Norrköping med 216 procent och Linköping sist med ”endast” 178 procents ökning.

Det betyder alltså att skillnaden i procentuella termer minskat under 10-årsperioden. Men i kronor räknat är de självfallet större då en bostadsrätt i Linköping kostar cirka 18 000 kr mer per kvadratmeter än i Motala/Mjölby, för 10 år sedan var skillnaden endast drygt 6 000 kr.

Observera att dessa siffror räknas från 2005 och inte 1996 som i materialet som Corren presenterade tidigare i veckan. Orsaken till förändringen är att det inte finns siffror längre tillbaka för landets mindre kommuner. För ännu mindre kommuner saknas den informationen helt.

Correns artikel i onsdags var inte felaktig men gav inte hela bilden. Men notera att Correns siffror räknas från 1996. De för Mjölby så gynnsamma siffrorna räknas från 2005.

Vad är orsaken? Brist på attraktiva lägenheter, låga räntor och låga hyror är huvudfaktorerna. Den gamla lagen om tillgång och efterfrågan går inte att bortse ifrån.

Statistiken från SBAB innehåller också siffror för utvecklingen av småhuspriserna men den godbiten sparar vi till en annan gång.

 
Diagrammet visar pris per kvadratmeter vid viss tidpunkt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.