Fortsätt till huvudinnehåll

I nödens stund prövas vännenEn elitidrottsförening i kris. Ja, vi har sett rubriken tidigare och kommer att få se den igen. Denna gång är det Åtvidabergs FF som riskerar ett underskott på 3,7 miljoner kr i år enligt ett medlemsmöte som hölls på måndagskvällen. Vill det sig riktigt illa kan elitlicensen vara i fara. Det akuta problemet är att styrelsen ställer sina platser till förfogande men öppnar för ett återval om årsmötet så vill om 14 dagar.

Nyheten kom inte överraskande sedan kassören Sverre Moum avgick i förra veckan. Moum är f d moderat kommunalråd i Åtvidaberg och hann sitta ett år på kassörsposten.

Tom Skarin och hans styrelsekolleger har fått signaler från Rådet (kommunen, Åtvidabergs Sparbank, det egna arenabolaget m fl) att det inte har förtroende för styrelsen. Rådet  -  det låter som en sån där mystisk sammanslutning som James Bond bekämpar i de senaste filmerna. Man ser framför sig mörkklädda herrar som fingranskar de ekonomiska rapporterna bakom boaserade väggar och drar fingret över halsen.

Tom Skarin ger Åtvidabergs kommun en känga för visat ointresse. Kommuner kan man alltid ge en snyting oavsett det handlar om stöd till en idrottsförening, dålig snöröjning, dålig äldreomsorg eller brist på bandyhallar. Åtvidaberg är en liten ort och kontakterna mellan föreningen och kommunen är många och täta. Ordförande Tom Skarin är väl gift med kommunchefen Kerstin Skarin? Intressanta samtal över frukostbordet kan tänkas.

Kommer ÅFF att rasa ihop som en illa bakad sufflé och sjunka i seriesystemet? Nej, jag tror att föreningen överlevt större kriser än så och kommer tillbaka. I värsta fall får man väl göra som i Leksand, gå runt och skramla med bössan till såväl företag som privatpersoner. I nödens stund prövas vännen. Men svensk elitidrott kommer alltid att vara en balansgång på slak lina.

Jag noterar för övrigt att de två ledande artiklarna i Correns sportdel idag handlar om pengar. LHC är en annan förening som sjunger ut om sin nöd. Vilken tidning är först med att utbilda sportredaktionen i företagsekonomi? Bokslut, budget, soliditet, likviditet och kapitalflöde istället för dribblingar, tunnlar och skott i kruschett.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.