Fortsätt till huvudinnehåll

Fantasin sprudlar och pennorna glöderVem säger att kommunpolitik är tråkigt? Icke. Naturligtvis är det ny eller gammal bebyggelse som får fantasin att sprudla och pennorna att glöda.
Jag tänker på det senaste utspelet om Asylenparken i Vadstena. 

Fastighetsbolagets förre vd Sören Nicklasson föreslår en villa i italiensk still, fyra våningar hög, innehållande 28 lägenheter. Passar bättre än de tre punkthus som VFAB vill bygga skriver Nicklasson i ett brev till kommunen. I hans förslag ligger en väl placerad liten flirt med de nya makthavarna i Vadstena. Villa Consensus.
Noterbart är att folkpartisten Ingegerd Lindaräng ger Nicklasson en halv välsignelse. Fp är naturligtvis en maktfaktor med ett mandat i kommunfullmäktige.

Att den föreslagna tomten ligger på mark som VFAB äger tycks Nicklasson bortse ifrån. Har han glömt att han inte är vd för bolaget längre? Önskvärt är att MVT följer upp detta med en kommentar från Konsensus ledare Mats Wahrén eller VFAB:s ledning. Ser fram emot nästa utvecklingsfas i dramat.

Correns Lotta Willsäter skriver att Åtvidabergs kommun förlorar rättstvisten mot en fastighetsentreprenör, vilket innebär ännu högre kostnader för en liten, fattig kommun. Jag har skrivit om kommunpolitik i snart 30 år och min erfarenhet är att kommunerna oftast drar kortaste strået om det går så långt som till domstolsförhandlingar. Vad det beror på vet jag inte. Bristande juridisk sakkunskap?

Behöver det betyda att kommunen har fel i sak på varje punkt? Nej, faktiskt inte, men svenska domstolar har höga beviskrav och det är upp till käranden att bevisa sina påståenden.

Slut för idag, tack för idag. Idag rekommenderar jag Swix blå om ni ska ta er till kiosken för att köpa kvällstidningen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.