Fortsätt till huvudinnehåll

Karl-Gösta spelade fiol för ändernaMotalaprofilen Karl-Gösta Lundgren har avlidit i en ålder av 91 år. Jag citerar fotografen Micke Fransson på Facebook: ”Vila i frid Karl-Gösta, du var en av de snällaste och varmaste människor jag lärt känna.” Karl-Gösta hade ett vänligt ord till övers för alla han träffade och kände varenda kotte i hela stan. Ett möte med honom lämnade ingen oberörd.

Jag kände inte Karl-Gösta men fick tillfälle att skriva hans porträtt i Corren inför 70-årsdagen. Vi fick omedelbart god kontakt och tillbringade halvannan trevlig timme i varandras sällskap. Vi arrangerade en festlig bild på Vätternpromenaden där Karl-Gösta spelade fiol för gräsänderna. En bildidé han ställde upp på utan prut.

Det som förvånade mig var att han bara ville tala om musik och inte om sin långa gärning som lärare. Han var speciallärare och hade sin klass i ett hörn av Norra skolans huvudbyggnad. Jag hade några kompisar som hade Karl-Gösta som lärare och alla, inklusive hans elever, sa Karl-Gösta, inte magister Lundgren som var det vanliga tilltalsnamnet i skarven mellan 50- och 60-tal.

Han hade en kompromisslös inställning till hälsa och livsstil. Absolutist och vegetarian långt innan det senare blev modernt.

Jag ser att nekrologen i MVT inte heller innehåller något om hans tid som lärare utan den behandlar musiken och alla de föreningar och organisationer han var verksam i. Mycket i hans stora och mångsidiga musikproduktion (61 träffar i Svenskt visarkiv) handlar om Motala och Östergötland. Utöver allt annat var Karl-Gösta Lundgren också en stor lokalpatriot.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.