Fortsätt till huvudinnehåll

Zacke håller stilen





Jag måste erkänna att jag ibland irriterar mig på Göran Zachrissons sätt att kommentera golftävlingar Han tappar spåret, förlorar sig i ovidkommande detaljer och glömmer namn. Då och då är hans bollar på väg out-of-bounds men lyckas med Pierre Fulkes assistans ta sig in på banan igen.

Men som lyhörd och inkännande intervjuare är 76-åringen oslagbar. Det visade han i Viasat Golf i helgen med intervjuer med Henrik Stenson, Martin Kaymer och Robert Karlsson. Inte sådana där flåsiga segerintervjuer utan pratstunder i avspänd miljö med tillfälle till eftertanke och reflektioner. Intervjuerna var inspelade före Stensons vinst i Race to Dubai i november. Jag har länge saknat den typer av intervjuer med idrottsstjärnor. Zacke förmår skapa en förtrolig atmosfär och jag tror att åtminstone de svenska spelarna ser honom som en sorts mentor.

Stenson berättade vilken mental trötthet han drabbades av efter succéåret 2013, hur engagemang vid sidan av golfen tog på hans krafter och ibland äventyrade hans förmåga att fokusera på kärnverksamheten. Han var glad över deltagandet i Ryder Cup även om han inte spelade på topp den veckan. ”Jag hoppas vara med även 2016 och ta fler poäng”. Även om han inte sa det rent ut fick jag känslan av att han ser slutet på karriären inom några år. Han tillade att han var tacksam för att han fått möjlighet att se hela världen och tjäna pengar på sin hobby.

Martin Kaymer visade sig vara en komplicerad typ. Han berättade att när han rankades som världsetta efter en seger i Wisconsin 2010 var han inte riktigt nöjd ändå. Han spelade inte tillräckligt bra och tyckte inte han förtjänade platsen. Inte heller hans två majorvinster 2014 gav uttryck för några hurrarop. ”Spela bra några dagar om året kan vilket proffs som helst göra, men hålla en riktigt hög standard över lång tid är få förunnat och det är dit jag strävar.” Tysk perfektionism?

Robert Karlsson, 45, är den verklige veteranen bland de namnkunnigare svenska spelarna. Den långe Katrineholmaren har spelat på Europa- och PGA-tourerna i 25 år med blandade framgångar. ”Jag är beroende av mitt långa spel och får lägga extra tid i gymet för att hålla jämna steg med de yngre konkurrenterna som slår oerhört långt. Jag har tappat 10-15 meter med drivern på tre år”. 

Robert har haft problem de senaste åren. Han drabbades av en ögonsjukdom 2009 som tvingade honom till ett långt uppehåll och senare av en svårdefinierbar psykisk åkomma som hindrade honom från att slå till bollen. ”Jag blev stående med en järnnia i handen i över två minuter på British Open och publiken buade. Jag började oroa mig för att jag inte kunde utöva mitt yrke och försörja min familj”. Det senare kan låta märkligt för Robert har spelat in 15 miljoner euro bara på den europeiska touren (11 vinster) och 5,6 miljoner dollar på den amerikanska touren. Det är inga elitidrottsmän som har så långa karriärer som golfspelare.

Göran Zachrisson får ut det mesta i de här intervjuerna Han har ett djup och en bredd i sin kompetens som få andra sportjournalister och hans horisont överstiger green och fairway. Måtte han aldrig sluta kommentera golf och livet i allmänhet.

Mera Zacke kan du läsa här. Ganska underhållande.
 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom