Fortsätt till huvudinnehåll

Hukar bakom vindskydd

Det är inte ofta en kommunal angelägenhet i Mjölby blir föremål för en huvudledare i Corren. Men idag var det dags och ämnet är naturligtvis förskolan Östergården. Ledarskribenten Maria Björk Hummelgren har djupdykit i tidningsarkivet från den första larmrapporten 2010, den undangömda konsultrapporten, revisorernas bistra kritik 2013 och fullmäktigebeslutet kring detta fram till dagens nyöppning.

En fem år lång dokusåpa av förnekanden, illa underbyggda uttalanden, halv- och hellögner och bristande kommunikation. Utbildningschefen Lotta Gyllings uttalande om ”betingade reflexer” när alltfler i personalen insjuknade var inte direkt lyckat (understatement).

Jag önskar att någon i kommunledningen ( kommunstyrelsens ordförande Vilhelmsson, kommunfullmäktiges ordförande Oskarsson eller högste tjänstemannen Segrell) svarar med en debattartikel och pekar ut en konstruktiv väg framåt. Dag Segrell var när den här affären rullades upp chef för tekniska kontoret vilken förvaltar kommunens byggnader. Men det skulle inte förvåna mig om kommunledningen hukar bakom vindskyddet och hoppas att kulingen blåser över.

Correns ledarskribent föreslår en enkel och radikal åtgärd, ”riv kåken”. Och det är enkelt att föreslå om man inte tänker på de ekonomiska konsekvenserna. Varken Maria Björk Hummelgren eller hennes arbetsgivare betalar kommunalskatt i Mjölby.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.