Fortsätt till huvudinnehåll

Stubbat hår, höknäsa och basröstVeckans Brott har slutat för säsongen vilket öppnar upp för annan verklighetsbaserad krim. TV 4 startade på måndagen med en ny serie där den erfarne utredaren Bo Åström får hjälp av den f d FBI-profileraren Mark Safarik att utreda s k cold cases. Den senare lever upp till mediebilden av en FBI-agent. Lång och bred, stubbat hår, höknäsa och basröst. Han verkade hänga med även när det talas svenska.

Duon tog sig an det tio år gamla mordet på Eva-Marie Strandmark i Öllsjö utanför Kristianstad vars kropp påträffades i en nerbrunnen villa. Polisen antog att branden vållats av sängrökning och det var först vid obduktionen man upptäckte att dödsorsaken var kvävning. Utredningen fick en olycklig start då värdefull tid och tekniska bevis försvann i branden.

Polisens intresse riktades mot hennes f d sambo som enligt vittnen hotat henne och varit våldsam under deras relation. Men en bekant ger honom alibi för den aktuella natten. Sambon avförs från utredningen.

Åström och Safarik gräver vidare och kartlägger Eva-Maries sista timmar i livet. De hittar fler omständigheter som talar emot sambon. De är överens om att alibit är den springande punkten i utredningen och beslutar sig för att tala med mannen som givit sambon alibit. De får till sin överraskning prata med mannen via tolk.

Alibit spricker. Vittnet berättar att sambon försåg honom med en flaska vodka och han har sovit i stort sett hela natten. Han hade ingen koll på var sambon befann sig från midnatt till klockan sex på morgonen. (Brandkåren fick larmet 4.04).

Åströms och Safariks slutsats är att sambon är den skyldige till mordet men att möjligheterna att lagföra honom i Sverige är minimala. Han bor sedan flera år i Turkiet, ett land som Sverige saknar utlämningsavtal med.

Polisduons slutsats är klar men jag undrar om ett eventuellt åtal klarat en domstolsprövning. Tekniska bevis saknas till exempel. Det är inte alltid poliser, åklagare och domare har samma uppfattning i bevisfrågor. En aktuell frågeställning just nu.

Jag är skeptisk till TV 4:s sätt att göra program – det brukar vara för mycket larv – men den här serien får en chans nästa måndag också.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.