Fortsätt till huvudinnehåll

Inget händer på bynnTurkiet skjuter ner ett ryskt stridsflygplan, flyktingar väller in över landets gränser och SÄPO-gubbarna är på högspänn. Och i Ödeshög bråkar man som vanligt kring nedläggningen av en skola.

Moderaterna meddelade i måndags kväll, vid årets viktigaste fullmäktigemöte, att de lämnar alliansen med Centern och KD. Men först sedan majoritetens budget var klubbad för nästa år.

– Jag ser det som en tillfällig separation. Ibland kan det bli tjafs i ett samboförhållande och då kan det vara nyttig att bli särbo, säger Moderaternas gruppledare Jonas Andersson i Corren.

Jaha, men vad händer om platsen i den äktenskapliga bädden är upptagen när M vill återvända? Gråt, tandagnisslan och uppslitande scener ur ett äktenskap? Den som vore en fluga på väggen då.

Tog en titt på kommunfullmäktiges sammansättning och blev smått överraskad. Kaxiga Moderaterna har bara fyra mandat av 35, centern lika många och KD har tio mandat och är med den siffran det största partiet. Tillsammans har trion en liten majoritet på ett mandat. Trodde faktiskt Moderaterna var starkare än så. Partiet fick 12,7 procent av rösterna i Ödeshög vilket är långt under rikets genomsnitt på 23,3.

Öppnar detta vägen för andra konstellationer? Jag vet inte men konstaterar att ingen orkar bilda ett nytt block utan superstarka KD. Socialdemokraterna, MP, SD och ÖP har totalt 17 mandat.

Vad är då orsaken till separationen? Jag har läst tidningstexten två gånger och min slutsats är det råder missnöje i C och KD hur moderatstyrda (Håkan Johansson) Social- och Utbildningsnämnden skött nedläggningen av Boets skola. Är det inte en sakfråga så handlar det om rena personmotsättningar.

Vad händer nu? Ingen vet för situationen är unik. Mitt tips: magister Magnus från största partiet tar tjänstledigt från riksdagen, kommer hem och återställer ordningen på bynn.

Och så finns det folk som säger att det händer inget på bygden. Under alla omständigheter lär min gamle arbetskamrat Karl-Johan Norén på Corren få jobba framöver om han ska hålla jämna steg med utvecklingen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.