Fortsätt till huvudinnehåll

När Sigge tacklade Roger Magnusson av banan

Sigge Stensson längst ner till vänster. Gösta Löfgren längst upp till vänster.

En gammal MAIF-profil, Sigge Stensson (f-32) fladdrade förbi i rutan när 24 Fotboll visade bilder från MAIF:s seriepremiär mot Örgryte. Ämnet var förstås den legendariska kvalmatchen mot Örgryte 1957 som ledde till allsvenskt avancemang. Sigge spelade 46 A-lagsmatcher fram till 1965.

Jag har ett annat minne av den robust byggde backen. Ett derby på Idrottsparken i div II mot Åtvidaberg i början av 60-talet. Sigge ställdes mot den mytomspunne trollgubben Roger Magnusson (f-45), äldre bror till Benno Magnusson. Mycket publik på läktaren och en stämning av att ”nu skulle Sigge plocka ner Magnusson på jorden”. Och det gjorde han bokstavligen. Matchen var bara några minuter gammal när Magnusson låg och rullade på kolstybben efter en riktig körare skuldra mot skuldra. Rött kort för Sigge och publiken i uppror för den ansåg att Magnusson hade filmat. Resten av matchen kunde inte Roger Magnusson röra bollen utan att bli utbuad. Efteråt var det många som ville snacka med domaren. Märkligt nog minns jag den här incidenten men inte matchens resultat.

Detta är min minnesbild men MAIF:s jubileumsbok (sid 102) berättar en annan historia. ”Något år senare (1962) skulle Roger lura ut Sigge Stensson på kolstybben och i höstmötet 1963 brann säkringen för Eilert Kautto, som åkte ut efter en het närkamp med Roger”.

Kolstybben finns med i boken men inget om utvisning av Stensson. Kautto har jag inget minne av alls. Lovar att återkomma efter ytterligare efterforskningar.

Roger Magnusson är en av de mest talangfulla spelare i Sverige som aldrig spelat en allsvensk match. 1968-75 spelade han i franska Marseille men representerade dessförinnan också FC Köln och Juventus. Antalet landskamper var inte heller många (14). Han var uttagen till VM 1970 men Marseille vägrade att släppa honom.

Sigge var en trägen arbetare i fotbollens vingård och fortsatt med spelar- oh tränaruppdrag i klubbarna runt Motala, bland annat i Vadstena GIF. VGIF-are har berättat för mig att de gick på lätta ben till träningen på Kungsvalla för efteråt vankades bullar till kaffet och underhållning av tränaren. Ingen kan berätta en historia som Sigge var den allmänna meningen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och